Novosti

Stogodnjak

Umro je Petar I. Karađorđević

13. 8. – 20. 8. 1921: Vijest o kraljevoj smrti objavio je predsjednik vlade Nikola Pašić. Izišao je na balkon kraljeve rezidencije i obratio se okupljenom mnoštvu poznatom rečenicom "Kralj je umro, živio kralj!"

Large stogodnjak

Petar I. Karađorđević (foto Wikipedija)

Petar I. Karađorđević, kralj Kraljevine Srbije i Kraljevine SHS, umro je u Beogradu, samo šest dana nakon što mu je iznenada pozlilo u rezidenciji na Topčideru i nakon što je poslije toga pao u komu. Vijest o kraljevoj smrti objavio je predsjednik vlade Nikola Pašić. Izišao je na balkon kraljeve rezidencije i obratio se okupljenom mnoštvu poznatom rečenicom "Kralj je umro, živio kralj!" U trenutku smrti, koja je – kako pišu novine – "nastupila u pet i pol sati, pored njegove samrtne postelje bili su princ Đorđe i članovi vlade sa predsjednikom Pašićem… Svi prisutni gorko su plakali, a naročito princ Đorđe… Tijelo je kraljevo odmah balzamovano, te postavljena počasna straža sastavljena od 16 gardijskih oficira – Srba, Hrvata i Slovenaca… U 4 sata ujutro kraljevo tijelo preneseno je u sabornu crkvu gdje će biti izloženo nekoliko dana, a zatim prevezeno u Topolu, u tamošnju crkvu koju je sam kralj dao sazidati… Vlada s nestrpljenjem očekuje dolazak njegova Veličanstva Aleksandra s princezom Jelenom koji se nalaze u Parizu…" Novine podsjećaju da će "preminulog kralja na prijestolju naslijediti Aleksandar i njegovo muško potomstvo iz zakonitog braka, po redu prvorođenja." Novine isto tako objavljuju mnoštvo detalja iz života preminulog kralja, pa tako i ovo: "Evropski je rat našao kralja Petra izvan prijestolnice, budući da je bio bolestan, pa se liječio u Vranjskoj banji. Kraljevsku vlast prenio je 1914. na sina, prestolonasljednika Aleksandra… Osobito se velikim pokazao stari kralj u tragične dane, kad je junačka srpska vojska nerazbijena i nepobijeđena morala uzmicati. Na uzmaku se uvijek nalazio uz svoje vojnike i oficire, naročito na teškom putu kroz Albaniju. Nose ga bolesnog sa sobom u nosiljkama…" Zagrebačke novine pak podsjećaju da je kralj Petar, kao Petar Mrkonjić, za vrijeme bosansko-hercegovačkog ustanka protiv Turaka 1875.-1876. "boravio i u Hrvatskoj, gdje su ga znanci i prijatelji skrivali pred austrijskim vlastima. U Karlovcu, Sisku i Glini još su donedavno živjeli ljudi kod kojih je on boravio, a narod ovoga kraja sjeća se još i danas Petra Mrkonjića i priča o njemu…"

 

Iz Pariza stiže uznemirujuća vijest da je tamo obolio novi kralj – Petrov sin i nasljednik prijestolja Aleksandar. "Prije nekoliko dana", pišu novine, "njegovo veličanstvo Aleksandar dobio je tešku upalu slijepog crijeva. Prema savjetu liječnika mora apsolutno mirovati. Njegovo Veličanstvo se neće moći vratiti u otadžbinu da prisustvuje pogrebu kralja-oca…" U međuvremenu u Pariz su otputovala dva vrhunska beogradska kirurga – dr. Subotić i dr. Kohn – koji će prisustvovati kraljevoj operaciji.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više