Novosti

Stogodnjak

Kraljica Marija

21. 1. – 28. 1. 1922: Njegovo Veličanstvo stupa tako svojom ženidbom u rodbinske sveze s najvišim, najstarijim i najodličnijim plemstvom, te će postati bliži i daljnji rođak skoro sviju vladara Evrope, dapače i Sultana…" piše Jutarnji list u dvodijelnom članku o porijeklu i rodbinskim vezama buduće jugoslavenske kraljice Marije

Large stogodnjak

(foto Wikipedija)

"Naša buduća kraljica pripada starijoj, kneževskoj grani starošvapske kuće Hohenzollern. Mlađa grana te kuće, koja se od starije odcijepila već u 13. vijeku, sjedila je donedavna na pruskom prijestolju. Hohenzollerni su grana švapske porodice Burkardinga, koja je u 9. vijeku imala vojvodsku službu u Retiji, te koja u 10. vijeku i Švapskoj daje dvojicu vojvoda… Nas ovdje zanima starija švapska grana kojoj pripada kraljevska kuća rumunjska. Njoj pripada buduća naša kraljica. Iz ove je Ivan, sin utemeljitelja kuće, godine 1623. podignut na dostojanstvo državnog kneza. Današnji kralj rumunjski je u direktnoj muškoj lozi deseti potomak ovoga prvoga državnoga kneza. Utemeljiteljev unuk Makso Prvi stekao je imanje u Nizozemskoj. Ovdje je pak jedan od njegovih unuka, Franjo Vilim, utemeljio granu grofova od Berga, koja je međutim već godine 1781. izumrla, a njezini su posjedi pripali glavnoj kući Hohenzollern… Karlo Antun je 7. decembra 1849. svoje zemlje odstupio Pruskoj, od koje je dobio za sebe i svoje nasljednike naslov 'visosti'. Njegov najstariji sin knez Leopold, šef kneževskih loza kuće Hohenzollern, izabran je 1870. španjolskim kraljem, i tako postao nedužnim uzrokom francusko-njemačkog rata. Najstariji sin ovoga od supruge mu Antonije, infantkinje od Portugala, Vilhelm (r. 1864.) današnja je glava obitelji, a oženjen je s Marijom Terezijom, princezom od Sicilije. Mladi sin Karla Antuna, Karlo (r. 1839.) izabran je 1861. knezom rumunjskim. Od 1881. bio je kralj Rumunjske. Oženjen je Jelisavom, kćerkom kneza Hermana od Wieda, poznatom pod imenom Carmen Sylva. On je 18. marta 1889. dao drugog sina svoga brata Leopolda, kneza Ferdinanda, proglasiti prestolonasljednikom u Rumunjskoj, a koji je stupio na prijestolje 1914. Oženjen je Marijom, princezom od Velike Britanije i Irske, koja mu je rodila petoro djece: prestolonasljednika Karla (r. 1893.), oženjenog s Cicom Lambrino, princezu Jelisavu (r. 1894), princezu Mariju (r. 1899.) buduću kraljicu Srba, Hrvata i Slovenaca, princa Nikolu (r. 1903.) i princezu Ileanu (r. 1908.) Njegovo Veličanstvo naš Kralj stupa tako svojom ženidbom u rodbinske sveze s najvišim, najstarijim i najodličnijim plemstvom, te će postati bliži i daljnji rođak skoro sviju vladara Evrope, dapače i Sultana…" piše Jutarnji list u dvodijelnom članku o porijeklu i rodbinskim vezama buduće jugoslavenske kraljice Marije.

 

U Zagrebu se sastao Hrvatski blok (63 zastupnika) i donio memorandum kojim je osporio Vidovdanski ustav, dobiven – kako se navodi – većinom od samo 13 glasova i "dobivenim skandaloznim bakšišom od 1200 milijuna kruna… što je puna opasnost za mir u Evropi i za spokojstvo svijeta…"

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više