Novosti

Stogodnjak

Rodio se prestolonasljednik

1. 9. – 8. 9. 1923.: U Zagrebu su nakon rođenja Aleksandrovog sina na svim državnim zgradama izvješene zastave, "u katedrali je održan svečani 'Te Deum', u srpsko-pravoslavnoj crkvi svečano blagodarenje, kao i u izraelitičkoj bogomolji i evengeličkoj crkvi…"

Large petar

Kralj Petar II

Iz Beograda danima očekivana vijest – rodio se prestolonasljednik! Tim povodom kraljevski dvor objavio je, s Aleksandrovim potpisom, proklamaciju sljedećeg sadržaja: "Njezino veličanstvo kraljica Marija rodila je jutros, 6. septembra 1923. godine, muško dijete, koje kao prvo rođeno, po sili člana 56. našeg zemaljskog Ustava, postaje mojim nasljednikom prijestolja kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca sa svim pravima koje mu daje Ustav i zakoni državni. Objavljujući ovo šaljemo radosno svojim dragim Srbima, Hrvatima i Slovencima i svim ostalim državljanima naše kraljevine svoj kraljevski pozdrav…" Na prvu vijest o rođenju prestolonasljednika ispred Dvora se okupilo mnoštvo građana kličući kralju, kraljici i njihovom sinu. Građanima je odzdravio sam kralj, pojavivši se nekoliko puta na prozoru Dvora. Novine donose i vijest da je dvorski svećenik Mića Popov odslužio kratko blagodarenje u dvorskoj kapeli, posvetio vodicu i poslao kraljici "naznačenje da je na znamenju nasljednik prijestolja dobio ime Stevan…" U povodu rođenja prestolonasljednika u cijeloj zemlji održavaju se svečanosti na kojima se "sviraju patriotske pjesme, kliče kralju i kraljici, ispaljuju počasni plotuni, organiziraju bakljade…" U Zagrebu su tako na svim državnim zgradama izvješene zastave, "u katedrali je održan svečani 'Te Deum', u srpsko-pravoslavnoj crkvi svečano blagodarenje, kao i u izraelitičkoj bogomolji i evengeličkoj crkvi…" Zagrebačke Novosti donose iz Beograda i jednu ekskluzivnu vijest: "Ime Stevan koje je prestolonasljednik dobio na znamenju bila je želja samoga kralja. Međutim, na samim krstitkama, kojima će prisustvovati i kraljev vjenčani kum vojvoda od Yorka sa suprugom dijete će dobiti ime Petar, prema tradicijama kuće Karađorđević…"

 

Beogradskom istražnom sucu Jevđenijeviću uspjelo je otkriti nove veze u špijunskoj aferi Androlić-Avdagić. Sada se zna da je postojala široka špijunska mreža u Hrvatskoj i južnoj Srbiji. Otkriveno još pet novih suučesnika. Tako su uslijedila nova hapšenja u Zagrebu i Debru. Navodi se da je špijunski punkt u Debru bio u vezi s Emanuelom-Mankom Galjardijem za kojeg se tvrdi da je šef talijanske špijunaže u Albaniji.

 

Samo zahvaljujući sretnim okolnostima izbjegao je smrt poznati kipar Ivan Meštrović. Pao je s visine od 10 metara, u trenutku kad je pokušavao na tavanu spasiti – dvije lastavice! Dogodilo se to na Gornjem gradu, u dvorištu zagrebačke Mletačke ulice broj 10, u kojoj je kipar uzidao vlastiti atelje. "U njegov atelje zalutale su dvije lastavice. Đače njegovo, koje kod njega u ateljeu radi, pokušalo je da ih otjera kroz dva prozorčića na tavanu. I sam umjetnik popeo se na tavan da mu pomogne... Vidjevši da lastavice ne mogu same pogoditi otvore pokušao im je pomoći, ali pritom se okliznuo na staklo i pao u dubinu, slomivši desnu ruku…U ovoj nesreći doista je ganutljivo kad naš slavni umjetnik, želeći spasiti dvije lastavice, samom sebi nanosi teške ozljede i bol i tako sebe izopćuje iz posla kojeg mu je ovih dana pun atelje…"

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više