Novosti

Stogodnjak

Majmun izazvao strku

12.8. – 19.8.1922: Da bi privukao kupce poznati zagrebački trgovac Mirković stavio je u izlog svoje trgovine – živog majmuna! Vrlo brzo pred izlogom se skupio ogroman broj znatiželjnika, pa je morala intervenirati policija

Large stogodnjak

(foto Marin Tironi/PIXSELL)

Najprije: "Bjež'te Turci zarana, eto popa Karana. Još će biti i grđe, kada dođe Karađorđe…" Pa onda: "Sve je prošlo i ovo će proći, Karađorđe u Bosnu će doći!" Tako se, u selima podno brda Ćorkovača i uz samu Suvu među, banijsko-kordunskog dijela i Bosne, sjetnom pjesmom narod toga kraja prisjeća prve godišnjice smrti Petra I. Karađorđevića, poznatog i pod imenom Petar Mrkonjić, koji je još davne 1875. ratovao na ovom području za prava Srba.

 

Kakav je danas život žena u boljševičkoj Rusiji? To pitanje postavljaju Ruskinje rasute širom svijeta, pa tako i u Jugoslaviji, a odgovara im jedan londonski list. Članak prenose zagrebačke Novosti, pa uz ostalo i ovo: "Veliki broj žena zaposlen je po sovjetskim uredima. Tu čovjek može susresti pokoju dvorsku gospođu nekadanje carice kako rame uz rame radi s nekom, možda, svojom čistačicom ili kako se neka visoko obrazovana dama srednjih godina, koja govori najmanje šest svjetskih jezika, pokorava nalozima kakove mlade komunistkinje iz proleterskih redova. I one sve zajedno, ujedinjenim silama, pomažu unijeti još veću zbrku i zabunu u labirint boljševičke birokracije. No, ma koliko bila razlika u staležu iz kojeg potječu, jedno se mora priznati – sve one su izuzetno lijepe…" Novine zatim pišu kako tu njihovu ljepotu povremeno narušava zastarjela odjeća: "U posljednjih nekoliko godina ovdje se nije mogao kupiti nikakav štof za njihovu toaletu. Ruskinje su živjele bez elegantnih cipelica, bez šešira, bez ukosnica, pudera, pomade i hiljadu drugih pomagala za uljepšavanje. Pa, ipak, sovjetska je žena ostala i dalje elegantna i finoga stila. Jedna dama objašnjava kako je to njoj uspjelo: 'To, što vidite na meni, stari je zastor za prozore. Upotrijebila sam i vrpcu za potezanje zastora. Šešir sam napravila od neke satare presvlake iz ureda i starog ručnika…' Te žene, bez obzira potječu li iz aristokratskih ili proleterskih redova, stvarno su lijepe i stalno su – zaljubljene… One su vrlo djetinjaste i jednostavne u svojoj zaljubljenosti, ali su očajne ako se razočaraju u ljubavi. To pokazuje i podatak da se posljednjih godina više žena u sovjetskoj Rusiji ubilo iz razočarenja zbog ljubavi i loše odjeće, negoli iz očaja zbog stradanja i gladi…"

 

Da bi privukao kupce poznati zagrebački trgovac Mirković stavio je u izlog svoje trgovine – živog majmuna! Vrlo brzo pred izlogom se skupio ogroman broj znatiželjnika, pa je morala intervenirati policija. Najprije je naredila trgovcu da ukloni majmuna iz izloga, a zatim je i rastjerala svjetinu. Novine su sve to komentirale ovim riječima: "Ne znamo kako će proći trgovci ako se u državi dopusti samo ona reklama koja ne svraća pozornost općinstva. Dosada je policija kod strke razjurila sabrani narod. Sad vidi da je mnogo jednostavnije ukloniti samo majmune koji izazivaju strku…"

 

"Dva gospodina srpsko-pravoslavne vjere, neovisna i dobro situirana, traže ovim putem dvije zdrave gospojice od čestite obitelji, trgovačko-zanatlijskog staleža, u dobi od 16 do 24 godine, srpsko-pravoslavne vjere, čiste prošlosti, ženidbe radi. Miraz nuzgredan. Diskrecija čašću zajamčena. Samo ozbiljne ponude s fotografijom na upravu lista…" stoji uz ostalo u oglasu broj 36666.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više