Novosti

Društvo

Prosocijalne čimpanze

Istraživanje međunarodne grupe znanstvenika objavljeno u časopisu "Science Advances" pokazalo je kako ovi čovjekoliki majmuni pružaju vrijedne resurse članovima grupe – i to na vlastiti trošak – te da je raspon njihovog prosocijalnog ponašanja grupno specifičan

Large internacionala  ma%c5%a1a

(foto Luka Stanzl/PIXSELL)

Do sada se znalo da se čimpanze u divljini ponašaju kooperativno, no još uvijek je nejasno da li teže prosocijalnim ponašanjima, odnosno hoće li svojevoljno djelovati kako bi pogodovale drugima. Nedavno istraživanje međunarodne grupe znanstvenika objavljeno u uglednom časopisu "Science Advances" pokazalo je kako ovi čovjekoliki majmuni pružaju vrijedne resurse članovima grupe – i to na vlastiti trošak – te da je raspon njihovog prosocijalnog ponašanja grupno specifičan. Kod čimpanza u divljini do sada je uočeno prosocijalno ponašanje poput dijeljenja hrane, utjehe nakon borbe i usvajanja mladunčeta, a ova zapažanja potvrđena su u eksperimentalnim uvjetima u zatvorenom. Navedeno istraživanje, međutim, provedeno je u prirodnom okruženju u neprofitnom rezervatu Chimfunshi Wildlife Orphanage u sjevernoj Zambiji te na više grupa čimpanza.

Umjesto vremenski ograničenih i izoliranih mogućnosti izbora, pripadnicima triju grupa ovom je prilikom dana mogućnost prosocijalnog djelovanja tijekom dužeg vremenskog perioda, i to u njihovom prirodnom okruženju. Tijekom eksperimenta čimpanze su imale pristup dugmetu, čijim pritiskom se aktivirala udaljena fontana sa sokom. To znači da su od pritiskanja dugmeta korist imale čimpanze pored fontane, no ne i čimpanza koja je pritisnula dugme. Istraživači su stoga ispitivali hoće li čimpanze s protokom vremena češće pritiskati dugme, hoće li češće pritiskati dugme u slučaju kada koristi imaju članovi vlastite grupe nego kada nemaju, kao i hoće li grupni identitet utjecati na njihovo prosocijalno ponašanje. Eksperimenti su pokazali kako su čimpanze s vremenom češće pritiskale dugme. No to su radile manje i kraće u slučaju u kojem je fontana bila van djelokruga čimpanza iz njihove grupe. Kada je pak riječ o trećoj pretpostavci, istraživači su zaključili kako postoje značajne razlike među tri grupe. Eksperimenti su tako pokazali da su čimpanze sklonije djelovati ako će članovi njihove grupe imati koristi nego ako neće. Isto tako, ako su čimpanze bile dio grupe koja je socijalno tolerantnija, i njihovo ponašanje bilo je prosocijalno. Stoga su istraživači zaključili da se čimpanze mogu namjerno ponašati prosocijalno prema članovima vlastite grupe te da bi pojam društvene specifičnosti grupe kod životinja mogao utjecati na rasprave o evoluciji prosocijalnog ponašanja.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više