Novosti

Kronika

Pripremljene SNV-ove sveske za osnovnoškolce

Sveske s motivima iz pjesama Grigora Viteza namijenjene su učenju azbuke, pri čemu nam je važno revitalizirati pisana ćirilična slova, s obzirom da su ih danas pomalo zaboravile čak i starije generacije koje su učile pisanje ćirilice, rekla je Nina Čolović, voditeljica odjela za obrazovanje u SNV-u

Large sveske 2

Sveske pakiraju Nina Čolović iz SNV-a i Igor Drvendžija iz Arhiva Srba u Hrvatskoj (foto Nenad Jovanović)

Ovih dana učenici osnovnih škola koji uče srpski jezik i ćirilicu po nekom od nastavnih modela dobit će prigodne sveske za učenje azbuke s motivima iz pjesama Grigora Viteza.

- SNV svake godine priprema tematski kalendar, a kako je ove godine posvećen poznatom autoru za djecu Grigoru Vitezu, odlučili smo pripremiti popratne sveske koje će biti podijeljene osnovnoškolcima koji uče srpski jezik i ćirilicu. Sveske su namijenjene učenju azbuke, pri čemu nam je važno revitalizirati pisana ćirilična slova, s obzirom da su ih danas pomalo zaboravile čak i starije generacije koje su učile pisanje ćirilice, izjavila je za Novosti Nina Čolović, voditeljica odjela za obrazovanje u SNV-u koju smo zatekli u pakiranju sveski.

- Napravili smo dvije verzije sveski, sa štampanim i pisanim slovima uz motive iz pjesama Grigora Viteza. Nadamo se da će djecu i nastavnike motivirati da ih koriste kao sastavni dio nastave i da se pobudi interes za pismo koje može potaknuti kreativnost i motoriku učenika i otvoriti im nove vidike, rekla je.

- Uz sveske koje će pokriti potrebe svih škola u kojima se srpski jezik uči po nekom od modela, tiskali smo i 1.000 komada viška da bismo ih mogli podijeliti roditeljima i djeci koji su zainteresirani za samostalno učenje ćirilice. U koordinaciji sa školama i našim učiteljima koji tamo rade nastojimo pokriti sva područja, rekla je.

Sveske se prvo otpremaju u istočnu Slavoniju, a onda kreću u ostale dijelove Hrvatske – Liku, sjevernu Dalmaciju, Kordun, Baniju … S obzirom na posljedice potresa, ako sveske ne bude moguće ostaviti u školama, one će biti kod učitelja koji će ih pravovremeno podijeliti učenicima.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više