Novosti

Društvo

Potvrđena optužnica protiv četvorice hrvatskih pilota

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu Tužilaštva za ratne zločine zbog avionskog raketiranja kolone izbjeglih hrvatskih Srba u Bosni i Hercegovini neposredno nakon Oluje u kojima je stradalo 13 ljudi, među kojim i šestero djece

Large foto

Prizor s Petrovačke ceste 7. avgusta 1995. godine (foto Ranko Ćuković)

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu – Odeljenje za ratne zločine, takav je službeni naziv, na sjednici vijeća održanoj 3. juna donijelo je rješenje o potvrđivanju optužnice Tužilaštva za ratne zločine, koja je podignuta protiv okrivljenika Vladimira Mikca i drugih zbog izvršenja krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu iz člana 142 stav 1 KZSRJ u vezi sa članom 22 KZ SRJ.

Takvo je saopćenje danas objavio sud na svojim web stranicama. Radi se o slučaju avionskog raketiranja kolone izbjeglih hrvatskih Srba nakon Oluje 7. i 8. avgusta u kojem je smrtno stradalo najmanje 13 ljudi, među kojima i šestero djece, te njih više od 50 bilo ranjeno.

Podsjećamo da je informaciju o podizanju tada još nepravomoćne optužnice prije nekoliko tjedana objavila agencija Tanjug, dodajući da je vraćana nekoliko puta na doradu da bi sud očito na kraju prelomio i prihvatio zahtjev Tužilaštva.

Uz Vladimira Mikca, srpsko Tužilaštvo za ratne zločine najavilo je podizanje optužnice protiv još trojice časnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Danijela Borovića, Željka JelenićaZdenka Radulja, za koje sumnja da su sudjelovali u pripremi i realizaciji ovih napada počinjenih 7. i 8. kolovoza 1995. u Bosni i Hercegovini.

"Ispitujući optužnicu Tužilaštva za ratne zločine krivično vanpretresno veće je stalo na stanovište da dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem toku postupka, pružaju dovoljan osnov za izvođenje zaključka o postojanju opravdane sumnje da su okrivljeni preduzeli radnje iz činjeničnog opisa krivičnog dela koje im se optužnicom stavlja na teret, odnosno da su ispunjeni neophodni materijalni uslovi za optuženje u konkretnom slučaju", stoji u sudskom saopćenju uz napomenu da protiv ovog rješenja okrivljeni i njihovi branioci mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od prijema rješenja.

Podsjećamo i da smo u ovom slučaju više puta pisali, zadnjih tjedana i razgovarajući sa svjedocima što možete pročitati ovdje, kao i sa fotoreporterom Rankom Ćukovićem koji je cijeli slučaj dokumentirao fotografijama, što možete pročitati i pogledati ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više