Novosti

Društvo

Prvi maj bez sindikalne povorke

Sindikati su odustali ili od rada ili od sindikalizma ili od sindikata samih. Mislim da bi u Hrvatskoj trebalo puno snažnije koristiti instrumente i prosvjeda i štrajka i konkretne borbe za konkretne stvari. Da je ovdje dobro – mladi bi ostajali, rekao je profesor Viktor Gotovac

Large maksimir

Pripremljeno je 40 tisuća porcija graha (foto Davor Puklavec/PIXSELL)

Na tradicionalnu proslavu 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada, u park Maksimir u Zagrebu od jutra pristižu brojni Zagrepčani i Zagrepčanke koje uz 40.000 porcija graha i 20.000 porcija štrukli očekuje zabavni program, sa zvijezdom Gibonnijem.

Program za sve generacije organiziran je na dvije maksimirske pozornice, gdje će biti održani glazbeni nastupi, te kreativne i edukativne radionice. Besplatni grah i štrukle se dijele od 10.30 sati. U programu sudjeluje niz glazbenih izvođača, a u 12 sati predviđen je nastup Gibonnija.

Građanima će se s velike pozornice obratiti i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Ispred ulaza u park Maksimir posjetitelje su tradicionalno dočekali SDP-ovci koji su im dijelili crvene karanfile i čestitali 1. svibanj.

Postavljen je i štand sindikata Preporod, čiji članovi građanima dijele letke na kojima se upozorava na nezadovoljstvo pomoćnika u nastavi, čiji ugovori o radu traju dok i nastava, nisu za isti rad istovjetno plaćeni i njihov status nije usklađen sa zakonima, izvještava Hina. Sindikalna prvosvibanjska povorka i ove je godine izostala.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever izjavio je da za Međunarodni praznik rada NHS neće organizirati prvosvibanjsku povorku jer iskustvo pokazuje da hrvatsko društvo, za razliku od npr. njemačkog, ne pokazuje interes za radničke akcije. „Prijašnjih se godina pokazalo da su u prvosvibanjskim povorkama sudjelovali samo predsjednici sindikata, povjerenici i aktivisti, a šira javnost ostajala je po strani. Plaćali autobuse, sokove, sendviče da bi se ljudi pojavili”, izjavio je Sever.

“Mirovine su premale, plaće su premale. te plaće nisu dostojne bez obzira na sav rast, nisu dostojne za dostojan život radnika i čovjeka. Prema tome, razloga ima. Samo što mi se čini da u Hrvatskoj imamo previše navijača, a premalo igrača”, dodaje Sever. No, to ne znači da od borbe za radnička prava odustaju. Iako su se sindikati u javnim i državnim službama uspjeli izboriti za veće plaće, najavljuju nove akcije.

“Nas na jesen očekuju ponovno pregovori za osnovicu plaće, ponovno pregovori za granske kolektivne ugovore i svaki pregovori su prilika da se o položaju radnika u javnom sektoru progovara vrlo iskreno, vrlo jasno”, poručuje Sanja Šprem, predsjednica Matice hrvatskih sindikata.

“Samo štrajk. Samo takav oblik pritiska – kako prema Vladi, tako i prema poslodavcima donosi rezultat. Prosvjedne akcije, polako shvaćaju i naši kolegice i kolege u zapadnoeuropskim zemljama – su stvar prošlosti”, smatra Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Za profesora radnog prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu Viktora Gotovca, u doba manjka radne snage i izazovnih uvjeta rada u svijetu – sindikalne povorke potrebnije su no ikad.

“Ja se bojim da je ova situacija sada paradigmatska. Ona pokazuje da su sindikati odustali od rada ili od sindikalizma ili od sindikata samih. Ja mislim da bi u Hrvatskoj trebalo puno snažnije koristiti instrumente i prosvjeda i štrajka i konkretne borbe za konkretne stvari. Da je ovdje dobro – mladi bi ostajali. Nije. Odlaze. Mijenjajmo to”, rekao je Gotovac za N1 televiziju, profesor radnog prava s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Za razliku od borbe za ostanak mladih i radnička prava na Praznik rada, ona će se tradicionalno voditi na tanjurima u redu za porciju graha.

Brojni Splićani i njihovi gosti u srijedu su, na Međunarodni praznik rada, pohodili Park šumu Marjan u kojoj je podijeljeno više od 3500 porcija graha koje im je pripremio Studentski centar. Na platou kod ZOO vrta podijeljen je besplatni ručak za kojeg su neki u redu čekali i sat vremena. Organizator, gradska tvrtka Žnjan, se u okviru manifestacije Sudamja pobrinula pripremiti bogat program, ali i druge aktivnosti kojima su privukli brojne posjetitelje.

Lorena Šipić iz tvrtke Žnjan i voditeljica manifestacije, rekla je da su grah od rane zore pripremali djelatnici Studentskog centra, te da ove godine imaju povoljnu ponudu craft piva, dok su na štandovima posjetiteljima ponuđene razne vrste hrane, ali i brojni suveniri.

​Na tradicionalnoj podjeli graha bio je i gradonačelnik Ivica Puljak koji je građanima čestitao Praznik rada. Građane su na Marjan besplatno vozili gradski autobusi, a zbog velikog broja građana koji su na taj način željeli doći na Marjan.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više