Novosti

Društvo

Porez na menstrualne potrepštine treba biti minimalan

Vlada je najavila smanjenje poreza na menstrualne potrepštine na 13 posto, ali iz udruge PaRiter poručuju da ga treba svesti na zakonski minimum od pet posto

Large rsz 15 posto mens 02 google 1600x1400

(foto PaRiter)

Vlada RH je danas donijela novi paket mjera poreznih rasterećenja, u sklopu kojega je najavljeno i smanjenje poreza na menstrualne potrepštine, s 25 na 13 posto.

Iz udruge PaRiter ovom prigodom podsjećaju na volju više od 24 tisuće građana i građanki koji su lani potpisali peticiju kojom traže smanjenje poreza na menstrualne potrepštine na pet posto.

Inicijativa za smanjenjenje poreza na menstrualne potrepštine u suradnji s Inicijativom zastupnica u Hrvatskom saboru pokrenula je peticiju krajem lanjske godine, a traženo je smanjenje poreza na menstrualne potrepštine na zakonski minimum, što jeste porezna stopa od pet posto.

"Očekujemo da će iduća porezna reforma biti u skladu s preporukama na razini EU, apelima civilnog društva, potrebama i zahtjevima građana/ki kao i dostupnim podacima iz istraživanja i preporukama stručnjakinja - da će u odluci stajati da se porez na menstrualne potrepštine smanjuje na traženih pet posto, kako bi se financijski teret kojeg nose žene što više olakšao. Također, zanima nas i na osnovu kojih podataka i istraživanja je dogovorena stopa od upravo 13 posto i radi li se o studiji koju je Vlada RH najavljivala provesti kako bi se utvrdio razmjer menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj", stoji u priopćenju PaRitera.

Ranije istraživanje koje je provela udruga PaRiter ukazalo je na crne brojke raširenosti menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj, a o čemu su Novosti već pisale. Pokazalo se da trećina žena štedi na kupnji uložaka, dio njih zbog previsokih cijena kupuje manje kvalitetne, a više od deset posto nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka ili ih uopće ne mogu kupiti.

Iz PaRitera zaključno pozivaju Vladu da pozornije slušaju stručnjakinje i stručnjake s terena i iz drugih tijela donositelja odluka - kako po pitanju menstrualnog siromaštva, tako i o drugim pitanjima koja se tiču rodne ravnopravnosti i jednakosti.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više