Novosti

Društvo

Daj šta daš

Fiskalno-politička zamka čuči najviše u skretanju odluke o stopi poreza na dohodak lokalnim vlastima. One će se krpati po ukidanju prireza da ne bi poskupjele komunalne usluge. Buknut će unutarnje porezno tržište na kojem neki već imaju bolje startne pozicije

Large .intrigator  lasi%c4%87 porezi

(foto Marko Lukunić/PIXSELL)

HRT opet briljira anketama, kad već ne i novinarskim prilozima ili uređivanjem najobičnijih vijesti. Ovaj put se njihov tzv. HRejting zabavio upitom što građani, bar tih 1100 ispitanika, misle o najavljenom ukidanju prireza. A misle uglavnom pozitivno, na veselje Hrvatske udruge poslodavaca, jer očekuju da će im se povećati plaće, kao što Vlada RH i sugerira. Gotovo 50 posto anketiranih pozdravlja tu mjeru, dok ih približno 25 posto nema posebno mišljenje.

Tek preostala jedna četvrtina, otprilike, ne slaže se s tim rješenjem u okviru skorih poreznih izmjena. I to zato što smatra da treba smanjiti porezne prihode države, a ne gradova i općina, ili zato što znaju da će plaće bez prireza rasti uglavnom samo onima s većim dohocima, ili zato što očekuju da s ukidanjem poskupe komunalne, dakle lokalne usluge. S druge strane, oni koji pozdravljaju ukidanje prireza vjeruju da će prouzročiti rast svih plaća, uz manji dio onih koji drže da su davanja na plaće svakako prevelika.

No sigurno bismo pouzdanije javno mnijenje dobili korektnijim informiranjem javnosti, npr. tako da se mjera ukidanja prireza ne izdvaja mimo ostalih predviđenih zahvata. Te za početak, da se ljudima lijepo objasni i više puta ponovi kako Hrvatska uopće rad ne opterećuje porezno iznad EU-prosjeka, osim što je enormno poštedjela kapital tj. dobit, kao i primatelje visokih plaća, rentijere, itd. Nadalje, valja ponavljati da smo, nakon susjedne Mađarske, EU-rekorderi po oporezivanju najširih slojeva stanovništva, ponajprije PDV-om.

Također, da će mjera nižeg davanja za mirovine dodatno kroz državnobudžetski deficit stisnuti upravo njih. Ipak, fiskalno-politička zamka čuči najviše u skretanju odluke o stopi poreza na dohodak lokalnim vlastima. One će se krpati po ukidanju prireza kako-tako, e da ne bi poskupjele komunalne usluge. Buknut će unutarnje porezno tržište na kojem neki već imaju znatno bolje startne pozicije. Nagrabusit će prosječni gledatelj HRT-a, ali na to ga nitko nije upozorio niti kakvim suvislijim anketnim pitanjem.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više