Novosti

Društvo

Otvorena Pandorina kutija

Pandorini dokumenti dosad su najveće curenje podataka iz poreznih oaza, ali i najveća novinarska suradnja u povijesti. U ogromnoj bazi podataka 532 dokumenta su na hrvatskom jeziku, a u više od sedam tisuća dokumenata spominje se Hrvatska. Afere skrivene u njima istražuju novinari i novinarke portala Oštro

Large rsz pandora papers icijv1

(foto Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ))

Dosad najveće istraživanje Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) otkriva financijske tajne političara, milijardera i ostatka globalne elite. Radi se o opsežnom novinarskom istraživanju koje se temelji na dosad najvećem curenju podataka iz poreznih oaza. Baze podataka obuhvaćaju više od 330 političara i visokih javnih dužnosnika u više od 90 zemalja, uključujući 35 vođa država. Tu su i veleposlanici, predsjednički savjetnici, generali, guverneri središnjih banaka.

Dokumenti koji su procurili nastali su u razdoblju od 50 godina, od čega ih je najviše iz razdoblja od 1996. do 2020. godine. Sadrže podatke o više od 29.000 stvarnih vlasnika offshore-kompanija, što je više nego dvostruko veći broj od istrage Panamski dokumenti iz 2016. godine. Nije pritom riječ samo o najvećem curenju podataka ikad, već i o najvećoj suradnji novinara u povijesti. ICIJ je okupio više od 150 medijskih partnera, koji su zajedno radili na istraživanju, a jedini hrvatski partner u ovoj istrazi je portal Oštro.

Informacije iz više od 12 milijuna dokumenata procurile su od 14 pružatelja usluga registracije i upravljanja offshore-tvrtkama – registracijskih agenata – koji u ime stvarnih vlasnika vode njihove administrativne, financijske i pravne poslove. Kako navode na portalu Oštro, posjedovanje offshore-tvrtki nije nužno ilegalno, ali zbog toga što ih karakterizira tajnovitost poslovanja mogu poslužiti za nelegalne novčane tijekove, podmićivanja, pranje novca, izbjegavanje plaćanja poreza, financiranje terorizma, trgovinu ljudima i druge zloupotrebe.

U ogromnoj bazi dokumenata, 532 dokumenta su na hrvatskom jeziku. Pretražujući milijune dokumenata, novinari i novinarke Oštra u Hrvatskoj pronašli su 7571 rezultat koji sadrži riječ "Croatia" i 394 riječi "Hrvatska". Zagreb se, na primjer, spominje 1976 puta, Dubrovnik 266, a Rijeka 256 puta. Iako se riječ "Zagreb" ponavlja 1976 puta u dokumentima, to ne znači da se u dokumentima nalazi i toliki broj imena iz Hrvatske. Jedna od prvih istraživačkih priča koju je hrvatski Oštro objavio vezano uz Pandorine dokumente tiče se stvarnih vlasnika lošinjskog turističkog diva Jadranke i toga kako su preko poreznih oaza prebacivali milijune eura iz Rusije. Podaci otkrivaju kako su iza preuzimanja "Jadranke" zapravo stajali članovi obitelji Mihajla Perenčevića te njegova suradnika u Velesstroyu Krešimira Filipovića.

Novinari Oštrog analizirali su više od 1500 dokumenata iz razdoblja od 2010. do 2019. godine te utvrdili da lošinjsku "Jadranku" nije preuzeo ruski kapital nego hrvatski državljani, rezidenti Rusije. "Jadranku" su 2013. godine zapravo preko offshore-tvrtki i ruskog fonda preuzeli muški članovi obitelji Perenčević i Krešimir Filipović te su lošinjski turistički div i druge investicije uz pomoć Asiacitija nakon 2015. godine uveli u PNP Trust. Dokumenti Asiaciti Trusta, koji su procurili, otkrivaju kako je ovaj pružatelj korporacijskih usluga u 2015. godini u Hong Kongu osnovao PNP Trust u ime Predraga Perenčevića, Mihajlova brata. Trust u pravnom smislu nije trgovačko društvo stoga je PNP Trust uskoro osnovao i tvrtku PNP Overseas Investments, koja je bila namijenjena upravljanju njegovom imovinom.

Tako je nakon požara 2018. godine u lošinjskom hotelu Bellevue (koji je dio Jadranka grupe) Nikola Perenčević, sam i preko Luisa Ariasa, odvjetnika iz Švicarske, objašnjavao službenicima Asiacitija da je prijenos 3,1 milijun eura iz Rusije preko Hong Konga do Jadranke hitno potreban radi obnove devastiranog restorana hotela prije početka ljetne sezone. U stvari, požar je izbio u podrumskom skladišnom prostoru na južnoj granici hotelske zgrade, a prema službenoj procjeni lokalnih vatrogasca, šteta je iznosila samo 200.000 kuna. Zbog tog transfera registracijski agent trusta 2019. godine podnio je prijavu zbog sumnjive transakcije. Više o ovoj aferi i drugim informacijama vezanim uz Pandorine dokumente možete pročitati na portalu Oštro.

Na listi su se našli i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović za kojeg je potpredsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović kazao da bi odstupio s te funkcije da mu je stalo do ugleda države. Milo Đukanović i njegov sin Blažo našli su se na popisu političara koji suskrili imovinu po off shore računima. Milo i Blažo Đukanović su 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplicirane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švicarske, Britanskih Djevičanskih Otoka, Paname i Gibraltara. 

U ugovoru o trustu, koji ostaje skriven od javnosti i ne dostavlja se ni jednoj instituciji, precizira se tko ima stvarnu korist od korištenja ili prodaje imovine. ICIJ je dobio sve ugovore iz kojih se vidi da je stariji Đukanović formirao Victoria Trust, a njegov sin Capecastel Trust. Identitet Predsjednika Crne Gore potvrđen je njegovom diplomatskom putovnicom i računom za vodu s njegove podgoričke adrese, koji je poslužio kao dokaz prebivališta. Njegov sin je dostavio crnogorsku osobnu kartu i račun za iznajmljivanje stana u Londonu.

Blažo Đukanović 15. siječnja 2014. godine formirao je još jednu skrivenu kompaniju na Britanskim Djevičanskim Otocima, Resilton Investments Ltd. Resilton je jedan od osnivača crnogorske firme Proenergy Montenegro koja je registrirana 10. travnja 2014. godine i nikada nije predavala financijske izvještaje. Drugi osnivač je Keyman Land Holdings Inc, a treći Marko Ćosić, član odbora direktora Hrvatske elektroprivrede koji je na tom položaju bio od 2012 . do 2017, prije ulaska u upravu HEP-a.

Milo Đukanović priznao je novinarima vlasništvo u trustovima. “Godine 2012., u vrijeme kada nisam bio na javnoj funkciji u državi i nisam obavljao ni jednu državnu dužnost (u 2010. moj mandat na poziciji premijera je istekao), radio sam na organizaciji poslovne infrastrukture gledajući da započnem poslovne aktivnosti sa svojim sinom. U to vrijeme sam uspostavio Victoria Trust za koji me pitate", rekao je Đukanović. Tvrdi da je krajem te godine, nakon imenovanja na funkciju premijera, vlasništvo nad svojim trustom prenio na sina Blaža. "Krajem 2012. godine vratio sam se na poziciju premijera, što nisam planirao. Nakon toga, prebacio sam kompletno vlasništvo nad Victoria Trustom na mog sina Blaža Đukanovića", rekao je Predsjednik Crne Gore navodeći da ostale informacije o poslovima i sudbini tog trusta možemo dobiti od njegovog sina.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više