Novosti

Svijet

Poljski vizni skandal

Mjesec dana uoči parlamentarnih izbora koji su zakazani za 15. listopada Poljsku, posebno vladajuću stranku Pravo i pravda, potresa golemi skandal koji radno možemo opisati kao ekonomsko-financijsku shemu novac (mito) za poljske vize

Large internacionala  pono%c5%a1 poljska

Poljski premijer Mateusz Morawiecki (foto Wikimedia Commons)

Mjesec dana uoči parlamentarnih izbora koji su zakazani za 15. listopada Poljsku, posebno vladajuću stranku Pravo i pravda, potresa golemi skandal koji radno možemo opisati kao ekonomsko-financijsku shemu novac (mito) za poljske vize. Otkako je na vlasti Pravo i pravda, poljska se vlada diči strogošću svoje politike prema svim vrstama imigranata, od onih s neposrednog istoka, iz Rusije i Bjelorusije, do onih s malo daljeg istoka poput Sirije i Afganistana, pa do onih iz Afrike.

Čvrsta antiimigrantska politika uzdrmana je shemom koja je prakticirana u poljskim konzulatima diljem svijeta, posebno u Africi i Aziji, a prema kojoj je navodno samo od 2021. zapravo prodano četvrt milijuna viza za nekoliko tisuća, pa i nekoliko desetaka tisuća eura po vizi. Tako su sretni kupci viza mogli ući u Europsku uniju, ali i sve zemlje s kojima Poljska ima bezvizni režim. Navodno je nemalo onih koji su koristili poljsku vizu ne bi li otputovali u Meksiko i potom se iz njega prebacili u SAD.

Opozicijski čelnik i bivši premijer Donald Tusk zaključio je da je riječ o najvećem poljskom skandalu 21. stoljeća. Tusku je afera dobrodošla. Uoči izbora njegova Građanska koalicija ne stoji baš najbolje, iako nije bez izgleda da formira vladu. Ministarstvo vanjskih poslova otkazalo je ugovore sa svim vanjskim tvrtkama koje sudjeluju u obradi viza, otpustilo je voditelja pravnog odjela Jakuba Osajdu i najavilo provedbu izvanredne revizije konzularnog odjela u ministarstvu i konzulata širom svijeta. Naravno, iz vizure vlasti za sve je kriv netko drugi. U priopćenju je odgovornost za propuste pokušalo svaliti na Radoslawa Sikorskog, opozicionara i bivšeg ministra vanjskih poslova koji na toj dužnosti nije od 2014. godine.

Naprasno je, još krajem kolovoza, smijenjen i pomoćnik ministra vanjskih poslova zadužen za konzularne poslove, Piotr Wawrzyk. Ne samo da je izgubio mjesto u ministarstvu nego je izgubio mjesto i na izbornoj listi. Wawrzyk je navodno hospitaliziran, piše portal politico, ali nije osumnjičen. Osumnjičeno je njih sedmero, a uhićeno troje.

Opozicijski, liberalni dnevni list Gazeta Wyborcza (vrlo prigodan naziv za dnevne novine; može ga se prevesti kao Izborni list) izvijestila je da se istraga fokusira na sistem u kojem su građani izvan EU-a za poljsku vizu plaćali u prosjeku pet tisuća dolara. Među uspješnim kupcima vize su i Indijci koji su potom preko Meksika putovali u SAD, a predstavili su se kao pripadnici filmske, u indijskom slučaju bollywoodske industrije.

Skandal je sve veći problem za vladajuću, tvrdo desnu stranku Pravo i pravda koja je znatan dio svog imidža, pa i u inozemstvu, izgradila na veoma tvrdoj poziciji prema migrantima. Reklamira se izgradnjom zida prema Bjelorusiji kako bi spriječila ilegalan ulazak u Poljsku, moguće i protivnika Putinovog i Lukašenkovog režima, a prema izbjeglicama s Bliskog istoka i Afrike tvrda je još od izbjegličke krize 2015. Da sve po vladajuće bude nepovoljnije, osim izbora za 15. listopada zakazan je i referendum na kojem će birači odgovarati na četiri pitanja.

U ovom slučaju bitno su treće i četvrto: podržavate li uklanjanje barijera na granici Poljske i Bjelorusije i podržavate li prihvat tisuća ilegalnih migranata s Bliskog istoka i Afrike, a prema relokacijskom mehanizmu koji je nametnula europska birokracija. Jasno je da Pravo i pravda očekuje da većina birača ne podrži uklanjanje barijera i ne podrži prihvat migranata. Dapače, Pravo i pravda je optužena da namjerno razgara antiimigrantski sentiment na izborni dan kako bi što više birača privukla na birališta. Međutim, ta ista vlast prihvaća ogroman broj migranata, samo za nemalu financijsku protuuslugu.

Vlada tvrdi da je sve pod kontrolom, premijer Mateusz Morawiecki tvrdi da nema problema s ilegalnim imigrantima u Poljskoj. Štoviše, za sve je kriv Tusk koji pokušava stvoriti "alternativnu lažnu stvarnost". Nepravilnosti, doduše, postoje, ali riječ je o nekoliko stotina viza, i taj je problem identificiran, baš kao i osobe koje su prekršile zakon pa sada pravna država radi svoj posao, siže je izjave Morawieckog.

Pravo i pravda pokušava izboriti treći uzastopni mandat na vlasti. U svim anketama vode, ali ni u jednoj anketi ne dobivaju dovoljnu podršku za formiranje vlade. Prema posljednjim anketama osvajaju 36 do 38 posto glasova, svojedobno su bili i na desetak postotnih poena više. Tuskova Građanska koalicija zaostaje osam do deset posto. Budu li rezultati u skladu s aktualnim istraživanjima, a do izbora ima još dovoljno vremena za nove skandale, izvjesno je da će sljedeća poljska vlada biti koalicijska. Pitanje je samo tko će biti glavna stranka koalicije, Pravo i pravda Jaroslawa Kaczynskog ili Građanska koalicija Tuska.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Svijet

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više