Novosti

Društvo

Osjećaj za biznis

Dok stanovnici Kosinjske doline prosvjeduju ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja tražeći odustajanje od projekta Hidroenergetskog sustava Kosinj, neki predstavnici vlasti Općine Perušić imaju ideju kako da potapanje dva sela i 20 zaselaka ne bude uzaludno

Large intrigator anja

(foto Robert Anić/PIXSELL)

Dok stanovnici Kosinjske doline prosvjeduju ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja tražeći odustajanje od megalomanskog projekta Hidroenergetskog sustava (HES) Kosinj, neki predstavnici vlasti Općine Perušić imaju ideju kako da potapanje dva sela i 20 zaselaka ne bude za sve i svakoga uzaludno.

Predsjednik Općinskog vijeća Perušića Milorad Vidmar Baja (HDZ) našao se u pravo vrijeme na pravom mjestu. Radovi na Kosinj mostu su uvelike počeli: radnici grade zamjensku cestu Kosinjski Bakovac – Kosinj most, dužine 6.222 metara. I upravo na tom mjestu, u srcu gradilišta budućeg akumulacijskog jezera, na dijelu koji neće završiti pod vodom, Vidmar u svom vlasništvu ima objekt koji je nekad služio kao mjesna zajednica i trgovina u Kosinju. To mjesto će ovih dana službeno postati restoran i kafić za prehranu i osvježenje radnika. Angažirani su kuharica i ostalo osoblje. U isto vrijeme, dva kafića u Gornjem Kosinju već godinama rade slabo ili nikako.

Jasno je da deseci radnika moraju imati topli obrok i mjesto za odmor od fizičkih poslova. U Vidmarovom osjećaju za biznis nema ništa protuzakonito, no treba istaknuti da on ipak obavlja javnu i političku funkciju. Glasači s područja Perušića izabrali su općinsko rukovodstvo prije svega zato da služi interesima stanovnika. Informacija o poduzetničkom duhu predsjednika Općinskog vijeća je samo jedan detalj koji otkriva koliko kolektivni interesi trpe zbog osobnih.

Postavlja se pitanje tko onda štiti stotinjak stanovnika Kosinjske doline koji će uskoro morati napustiti svoje kuće. Osim nedovoljnih napora mjesne Katoličke crkve i podrške Zelene akcije, stanovnici se nemaju na koga osloniti. Već sada je jasno da neće dobiti adekvatnu nadoknadu štete i novčanu satisfakciju. U toku je intenzivni rad procjenitelja vrijednosti imovine na području Gornjeg Kosinja. Ogorčenim Kosinjanima HEP nudi naknadu od 300 do 400 eura po četvornom metru za kuće, a za kvadrat zemlje 12,5 kuna. Minorna je to odšteta za ono što će uslijediti. Država i jedinica lokalne samouprave morale bi imati razrađen plan gdje će Kosinjani nastaviti svoj život. No ovdje to nije slučaj. Kako to obično biva – dok će jedni izgubiti sve, netko drugi će profitirati i to po slovu zakona.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više