Novosti

Društvo

Bezobzirna ekshumacija u Kosinjskoj dolini

Ekshumacije posmrtnih ostataka pokojnika s grobalja u više sela Kosinjske doline, koja će se potopiti zbog izgradnje kontroverzne Hidroelektrane Kosinj – Senj II, započele su još lani daleko od javnosti i ne provode se u skladu sa strukom, a čini se ni sa zakonom

Large kosinj

Mještani sela Kosinjske doline koji se protive izgradnji elektrane (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Ekshumacije posmrtnih ostataka pokojnika s grobalja u više sela Kosinjske doline, koja država kani potopiti u svrhu izgradnje buduće i već kontroverzne Hidroelektrane Kosinj – Senj II, što su izvan dosega oka javnosti započele još lanjske pandemijske jeseni, ne provode se u skladu sa strukom, a moguće ni sa zakonom. Za takvu konstataciju trebalo je pričekati samo malo jaču i uporniju kišu. Voda je zadnjih dana, nakon što su bageri prije nekoliko mjeseci doslovno preorali staro groblje Mance Draga u Gornjem Kosinju, na zemljinu površinu izbacila posmrtne ostatke pokojnika.

Skandaloznu činjenicu, ali i podatak da su na spomenutom groblju ukopi započeli još prije dvjesto godina, ispričao nam je Kosinjanin Pavao Klobučar, koji je nedavno sudjelovao na prosvjedu pred Ministarstvom pravosuđa i uprave. Tada su okupljeni, zajedno s aktivistima Zelene akcije, iznijeli zahtjev da država odustane od projekta za koji Vlada putem HEP-a namjerava potrošiti čak 3,4 milijarde kuna.

- Način na koji su ekshumirali i iskapali ostatke je bio strašan: veliki bager je odreda prevrtao po groblju svojom iskopnom kašikom kao da iskapa temelje kuće, hvatajući po kubik-dva zemlje, dok je manji bager istu potom ravnao.Tako je redom sva zemlja prevrtana bez pojedinačnih zahvata. Na tom je groblju inače ukopano između 1.500 i 2.000 pokojnika. Zadnji ukopi obavljeni su prije tek desetak godina - kazao nam je Klobučar.

Na kraju postavlja se pitanje odgovornosti i nadzora nad provedenom ekshumacijom, koju su, prema riječima direktora komunalnog poduzeća Perušić d.o.o. Mihaela Kurteše, koji je inače bio prisutan na licu mjesta, odradili pogrebna poduzeća Aračić i Pokop. Prema njegovim navodima, na teren su dolazili i sanitarni inspektori iz Ličko-senjske županije.

No kako je Državni inspektorat u drugim medijima ustvrdio da nije nadležan za te radnje, stanovnici sumnjaju na kazneno djelo povrede mira pokojnika.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više