Novosti

Kultura

Niz gostiju na Subversive forumu

U nedjelju počinje Subversive forum, teorijsko-diskurzivni program Subversivea koji je ove godine podijeljen na četiri segmenta: AlterEkonomski forum, Perspektive ljevice, Simptomi fašizma i Subverzivno izdavaštvo, o kojima će govoriti niz zanimljivih gostiju

Large horgan

Amelia Horgan, autorica knjige "Lost in Work: Escaping Capitalism"

U nedjelju, 20. svibnja u Zagrebu počinje teorijsko-diskurzivni program 15. Subversive Festivala s nizom diskusija, panela i predavanja na kojima će se promišljati revolucionarni horizonti mogućeg novog svijeta. Festivalska tema ove je godine "Mikrofizike protu-moći". U subotu, kao uvertira u program, predviđeno je prikazivanje dokumentarca "Zlatna zora: javna stvar" grčke redateljice i izvjestiteljice Angélique Kourouni o neofašističkim i neonacističkim strujama u Grčkoj, s fokusom na djelovanje i borbu protiv ekstremno desne Zlatne zore. Idućeg dana bit će prikazan dokumentarac "Brijačnica i bomba" o strukturnoj ksenofobiji u Njemačkoj, nakon čega slijedi razgovor "Kontinuiteti (neo)nacizma: Grčka/Njemačka" o temama koje se problematiziraju u oba filma.

Subversive forum ove je godine podijeljen na četiri segmenta: AlterEkonomski forum, Perspektive ljevice, Simptomi fašizma i Subverzivno izdavaštvo. Službeno otvorenje je u nedjelju, 22. svibnja u SPD-u Privrednik u 20 sati uz predavanje pod naslovom "Nova ljevica u Istočnoj Europi i globalna kriza" u kojem će se sociologinja i dugogodišnja politička aktivistkinja Ágnes Gagyi pozabaviti lijevim društvenim pokretima od 2008. do danas. Istoga dana Ilya Budraitskis, povjesničar te politički i kulturni teoretičar iz Moskve, autor nedavno objavljenje knjige "Dissidents Among Dissidents: Ideology, Politics and the Left in Post-Soviet Russia" održat će online predavanje o invaziji Rusije na Ukrajinu pod naslovom "Putinov rat: rođenje modernog fašizma iz srca neoliberalizma".

U ponedjeljak, 23. svibnja održat će se hrvatska premijera filma "Hakirana pravda" o osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu, kojem prijeti izručenje SAD-u zbog špijunaže, popraćena panelom uz zanimljive sugovornike, između ostalog i francuskog filozofa Geoffroya de Lagasnerieja.

Dvoje će predavača tematizirati eksploatativnu narav rada u kapitalizmu, negativnu solidarnost, nove nestandardne i atipične (pritom orodnjene i rasijalizirane) radne aranžmane; interpersonalno nasilje norme i druge specifičnosti novog krajolika tržišta rada. Američki politički filozof Jason Read sa sveučilišta Southern Maine održat će online predavanje u ponedjeljak, 23. svibnja, a sociologinja i istraživačica Amelia Horgan, autorica knjige "Lost in Work: Escaping Capitalism" uživo u utorak, 24. svibnja. Matt Huber, profesor geografije na sveučilištu Syracuse kojemu izlazi knjiga "Climate Change as Class War", istog dana održat će online predavanje o političkoj ekologiji za radničku klasu i vezi klimatskih promjena i klasne borbe.

Michael Roberts, britanski marksistički ekonomist i dugogodišnji politički aktivist radničkog pokreta te autor brojnih knjiga iz političke ekonomije, održat će u srijedu, 25. svibnja u SPD-u Privrednik keynote predavanje pod naslovom "Kontradikcije kapitalizma u 21. stoljeću". David Broder, povjesničar, prevoditelj i član uredništva socijalističkog magazina Jacobin istoga dana govorit će o ograničenjima lijevog populizma i potencijalima masovne politike u Europi i Americi.

Éric Toussaint u svojem će predavanju u petak, 27. svibnja u KIC-u otvoriti pitanje Ukrajine i njene politike duga, a na panelu "Ljevica, rat i nacionalno pitanje s osvrtom na Ukrajinu" prethodnog dana će se sa Stevom Đuraškovićem i Marcellom Mustom baviti odnosom ljevice i nacionalnog pitanja. Sociolog Rastko Močnik i Rade Pantić s Fakulteta za medije i komunikaciju u subotu, 28. svibnja online će razgovarati o procesima koji su doveli do raspada SFRJ, obnove kapitalizma u njezinim republikama i njihovog vraćanja na periferiju.

U petak, 27. svibnja u KIC-u će se održati promocija knjige "Pobunjeni um – Eseji iz radikalne socijalne filozofije" autorice Ankice Čakardić, a dan kasnije promocija knjige "Sve što je čvrsto i postojano pretvara se u dim..." Katarine Peović. Trećeg lipnja filozofkinja Antonia Birnbau u raspravi s Rokom Benčinom analizirat će pojam jednakosti, prateći njegovu transformaciju, radikalizaciju i nastajanje novih oblika od studentskog pokreta 68' naovamo.

Subversive Festival i ove godine u suradnji s portalom Slobodni Filozofski i u sklopu Škole suvremene humanistike organizira Antikapitalistički seminar, u trajanju od 18. do 20. svibnja i od 26. do 28. svibnja. Program političke edukacije vraća marksizam i kvir u središte promišljanja o samoorganiziranju eksploatiranih i opresiranih. Neke od tema o kojima će izlagati predavači_ce Nina Čolović, Stipe Ćurković, Karolina Hrga, Lidija Krienzer Radojević, Mario Kikaš, Vir Lev, Maja Solar i Mislav Žitko jesu: civilno društvo i sindikati, kritika političke ekonomije, socijalna reprodukcija i kapital, ideologija i fetišizam robe, kulturne politike u neoliberalizmu, kvir teorija i feminizam, historizacija seksualnog rada, transrodnost i transfobija.

Cjelokupni program dostupan je na ovoj poveznici.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više