Novosti

Svijet

Neostvarene ambicije

Stogodišnjica osnivanja suvremene Turske obilježena je relativno skromno. Iako je Erdoğan cijelu karijeru sanjao nadmašiti Atatürka, zemlju muče strukturni problemi čije se rješenje ne nazire

Large internacionala  jerko

Obilježavanje proslave pored Atatürkovog mauzoleja u Ankari (foto Depo Photos/ABACA)

Republika Turska prošle je nedjelje proslavila 100. godišnjicu svog osnutka. Naime, nakon što je revolucionarna Velika narodna skupština svrgla posljednjeg osmanskog sultana Mehmeda VI., 29. listopada 1923. proglasila je republiku, a na njeno čelo izabrala Mustafu Kemala Atatürka. Samo obilježavanje 100-godišnjice prošlo je u relativno tihom ozračju. Kao službeni razlog skromne proslave navedena je izraelska brutalna opsada Gaze, no komentatori ističu i da predsjednik Recep Tayyip Erdoğan nije htio pretjerano slaviti Atatürka: cijelu karijeru sanjao je da će ga nadmašiti, no aktualno stanje Turske nije ispunilo takve snove.

Pod Atatürkovim je vodstvom u ratu za nezavisnost od ostataka carstva sačuvan teritorij današnje Turske. "Otac Turaka" potom je proveo radikalne reforme s ciljem modernizacije zemlje. Sekularizacijom je umjesto islama kao osnovni integracijski princip postao turski nacionalizam, ženama je dano prava glasa i to prije mnogih europskih zemalja, arapsko pismo zamijenjeno je latinicom, šerijat legalnim sustavom po uzoru na zapadne zemlje, a proveden je i niz drugih prozapadnih reformi. Republika je ostala neutralna u Drugom svjetskom ratu, trenutačnih 86 milijuna stanovnika je šest puta više no što je na njenom području živjelo 1913., a od ekonomski nazadne i siromašne države izrasla je do 17. najveće ekonomije svijeta. Članica NATO-a od 1952. godine, danas raspolaže drugom najsnažnijom vojskom pakta te predstavlja važan strateški i geopolitički faktor.

Ipak, Tursku razaraju mučni problemi i nestabilnost, od kojih neki potječu još iz doba Atatürka. Autoritarni sekularizam otuđio je većinsko tradicionalno stanovništvo te se politički islam više puta vraćao na političku pozornicu, posljednji put s Erdoğanom. Otkada je 2003. godine postao premijer Erdoğan provodi svojevrsnu kulturnu proturevoluciju – položaj i prava žena su na udaru, Aja Sofija ponovno je pretvorena u džamiju te jača društvena uloga religije, glorificira se osmanska prošlost. Nakon 1945. zemlja je krenula putem parlamentarne demokracije, no politička kultura obilježena je neupitnom poslušnošću vođi i svemoćnoj državi, pa i nasiljem.

Najveće žrtve Atatürkovog projekta modernizacije kroz nacionalizam su Kurdi, masakrirani još od prvih godina republike. Danas čine približno 20 posto stanovništva. Iako je Erdoğan 2013. prekršio tabu i započeo pregovore s Radničkom partijom Kurdistana (PKK) – ona je 1984. započela ustanak u kojem su ubijeni deseci tisuća, a milijuni raseljeni – od rješenja sukoba nije bilo ništa. "Čak i dok Erdoğan napada Izrael zbog ubijanja beba u Gazi, turski dronovi loveći pripadnike PKK-a po Iraku i Siriji ubijaju žene i djecu", piše analitičarka Amberin Zaman.

Snažna politička uloga vojske rezultirala je čitavim nizom državnih udara i pokušaja državnih udara. U represiji nakon puča iz 1980. uhapšene su i progonjene stotine tisuća ljudi, najvećim dijelom Kurda i ljevičara, koji su kroz većinu povijesti republike izloženi progonima. Iako je nakon pokušaja puča iz 2016. Erdoğan razvlastio vojsku, i dalje važe isti obrasci: ljudska prava se urušavaju, tisuće izabranih političara i aktivista je u zatvoru, a nezavisnost medija je uništena.

Na identitetske i političke rascjepe nadovezuju se klasne nejednakosti i ekonomski problemi. Siromašna resursima, Turska uvelike ovisi o stranom kapitalu i tehnologiji. Posljednjih godina potresa je enormna ekonomska kriza – inflacija trenutačno iznosi 61 posto, a siromaštvo i nejednakost rastu – uzrokovana i Erdoğanovim autoritarizmom.

Ankara je zadnjih desetljeća razvijala ambicioznu vanjsku politiku, vojno intervenirajući u Iraku i Siriji, težeći snažnom utjecaju na Bliskom istoku i sve više se udaljavajući od zapada. Težnje položaju nezavisne velike sile ilustrira i održavanje dobrih odnosa s Moskvom unatoč činjenici da su ostale članice NATO-a Rusiji nametnule oštre sankcije. U usporedbi s ostalim dijelovima nekadašnjeg Osmanskog Carstva postignuća turske republike su impresivna, no strukturne slabosti izgledno će i dalje ograničavati ambicije države i razarati društvo.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Svijet

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više