Novosti

Politika

Smrt Perveza Busharrafa

Militantne islamističke skupine u nekoliko su navrata pokušale atentat na Mušarafa, a protivnici su ga podrugljivo nazivali "Busharraf". S druge strane, Busheva vlada nije bila zadovoljna intenzitetom pakistanskih napora u borbi protiv Al Kaide

Large internaconala  tena

Pervez Mušaraf (foto Chatham House/Wikimedia Commons)

U Dubaiju je u 79. godini umro bivši predsjednik Pakistana, general Pervez Mušaraf koji je na vlast u toj nuklearnoj sili došao državnim udarom 1999. godine. Mušarafov mandat obilježio je pokušaj balansiranja dobrih odnosa s SAD-om i tamošnjim plemenskim vođama. Unatoč ambivalentnom odnosu prema islamističkim grupama, to mu je balansiranje na vrhuncu moći priskrbilo status važnog saveznika zapada, naročito u vrijeme "rata protiv terorizma" američkog predsjednika Georgea W. Busha. Pervez Mušaraf rodio se 1943. u Indiji u vrijeme britanske kolonijalne vladavine, a kao dijete živio je u Turskoj, gdje su ga očarale sekularističke ideje Kemala Atatürka. Po odlasku u Pakistan završio je vojnu akademiju, a u rang glavnog zapovjednika imenovao ga je tadašnji predsjednik Navaz Šarif, kojega je godinu dana kasnije svrgnuo s vlasti. Tijekom 1980-ih Mušarafova vojna karijera bila je obilježena ratobornim odnosom prema Indiji i Afganistanu, no kasnije je aktivno promovirao mirno razrješenje teritorijalnog spora s Indijom oko Kašmira.

Živio je zapadnjačkim načinom života a promoviranje sekularizma u državi jakog islamističkog radikalizma donijelo mu je brojne neprijatelje, naročito nakon terorističkih napada 11. rujna 2001, kada je prekinuo višedesetljetnu pakistansku praksu sponzoriranja talibanskog pokreta. To mu je omogućilo da Pakistan postane jedan od financijski najprivilegiranijih partnera SAD-a, od kojeg je u periodu od 2001. do 2008. dobio 10 milijardi dolara vojne pomoći. Militantne islamističke skupine u nekoliko su navrata pokušale atentat na njega, a protivnici su ga podrugljivo nazivali "Busharraf". S druge strane, Busheva vlada nije bila zadovoljna intenzitetom pakistanskih napora u borbi protiv Al Kaide, čiji se vođa Osama bin Laden do likvidacije 2011. skrivao u Pakistanu. Pod tim pritiscima Mušaraf je postajao sve autoritarniji, što je kulminiralo napadom na pravosuđe i suspenzijom ustava, za čim su uslijedili masovni protesti. Na izborima koji su se održali 2008. pobijedila je opozicijska stranka netom ubijene Benazir Buto, bivše premijerke i prve žene na čelu neke demokratske islamske države. Nakon odstupanja s vlasti protiv Mušarafa su podignute optužnice za veleizdaju i urotu za ubojstvo Buto. Pobjegao je u London, a potom u Dubai, a u Pakistan se vratio 2013. u namjeri da se ponovno bavi politikom. No tada su odmrznuti sudski procesi i zabranjeno mu je da napusti zemlju. Ponovno je pobjegao 2016, a krajem 2019. u odsustvu je osuđen na smrtnu kaznu zbog veleizdaje. Mjesec dana kasnije ta je presuda poništena, a nakon njegove smrti obitelji je dozvoljeno da ga pokopa u Pakistanu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više