Novosti

Društvo

Nema više "zovi, samo zovi"

Portugalski parlament izmijenio je zakon o radu. Poslodavci zaposlenike koji rade od kuće ubuduće neće smjeti kontaktirati izvan radnog vremena, za što je predviđena i novčana kazna, a imat će obavezu i snositi dio njihovih režijskih troškova

Large internacionala  tena

(foto Igor Kralj/PIXSELL )

Portugalski parlament izmijenio je zakon o radu i regulirao neke aspekte rada od kuće. Poslodavci zaposlenike koji rade od kuće ubuduće neće smjeti kontaktirati izvan radnog vremena, za što je predviđena i novčana kazna, a imat će obavezu i snositi dio njihovih režijskih troškova, poput onih za struju i internet. Od poslodavaca se traži i da svim zaposlenicima omoguće da fizički odu na radno mjesto barem jednom u dva mjeseca kako ne bi došlo do pretjerane izoliranosti, a roditelji djece do osam godina starosti dobili su pravo da rade od kuće bez prethodnog odobrenja šefova, kojima je zabranjeno i da za to vrijeme nadziru zaposlenike.

Zakon se ne odnosi na tvrtke s manje od deset zaposlenih, a izglasan je na inicijativu ministrice rada Ane Mendes Godinho iz vlade socijalističkog premijera Antónija Coste. Godinho je izjavila da je obaveza omogućavanja rada od kuće pokazala da radnici nemaju iste mogućnosti takvoga rada, primjerice kompjutorsku opremu, zbog čega se vlada uključila kako bi se te nejednakosti ublažile. No rekla je i da je svrha zakona privući u zemlju što više digitalnih nomada. Prema podacima koje navodi Euronews, prije pandemije oko pet posto Evropljana radilo je od kuće, dok je u posljednjih 18 mjeseci taj udio u nekim članicama, primjerice Finskoj, Luksemburgu i Irskoj, dosegnuo 20 posto, a u Portugalu preko 12 posto.

Zakonske izmjene kojima se poslodavci obavezuju da omoguće rad od kuće donijela je i Njemačka, a razmatraju ga još i Irska, Španjolska i Grčka. Portugalski zamjenik ministra rada Miguel Cabrita još je u ožujku, u vrijeme portugalskog predsjedanja Vijećem EU-a, apelirao na članice da donesu odgovarajuće regulative, a tom su prilikom kao potencijalno problematična pitanja istaknuti isključenost nekih skupina radnika, povećanje kontrole radnika, povećani "digitalni stres" i brisanje granice između radnog i slobodnog vremena.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više