Novosti

Društvo

Poslodavci trljaju ruke

Iz SSSH-a upozoravaju da su novom epidemiološkom mjerom, kojom je uvedena obaveza poslodavaca da organiziraju rad od kuće, zanemarena prava radnika

Large intrigator  tamara

Nitko ne smije biti natjeran na rad od kuće (foto Slavko Midžor/PIXSELL)

Zbog enormnog porasta broja zaraženih koronavirusom, početkom ovoga tjedna na snagu su stupile nove epidemiološke mjere. Tako je, među ostalim, uvedena "obaveza poslodavaca da organiziraju rad od kuće kad god je to moguće". Iako podržavaju namjeru smanjivanja kontakata radi sprječavanja širenja zaraze, i to bez ulaska u novi lockdown, iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) upozoravaju da su tom odlukom Stožera civilne zašite u potpunosti zanemarena prava radnika. S obzirom na dosadašnja loša iskustva, pozvali su državu i poslodavce da se pridržavaju važećeg zakonskog okvira kojim je uređeno to područje.

Sunčica Brnardić, savjetnica za radno i socijalno pravo SSSH-a, podsjeća kako je Zakonom o radu propisano da, u slučaju kad se rad obavlja na izdvojenom mjestu, radnik i poslodavac moraju posebno ugovoriti pojedina pitanja koja se odnose na korištenje sredstava rada, troškove koji nastaju radniku, kao i njegovo radno vrijeme. Takvo rješenje, kaže ona, u skladu je i s Okvirnim sporazumom o radu na daljinu koji primjenjuju europski socijalni partneri.

- Nadležno ministarstvo nije nas uspjelo uvjeriti da bilo koja nova okolnost zahtijeva drastičnu promjenu tog koncepta. Smatramo da takva vrsta rada može biti koristan alat pomirenja obiteljskog i profesionalnog života za one kojima to odgovara, ali i da radnici koji to ne žele nikako ne mogu biti natjerani da rade od kuće. Neki od njih za to nemaju ni uvjete, a ta se vrsta rada ne treba afirmirati kao način smanjivanja troškova za poslodavce i oslobađanja od obaveza iz radnog odnosa - govori sindikalistkinja.

Sunčica Brnardić dodaje da su brojni radnici i nakon lockdowna nastavili raditi od kuće bez regulacije navedenih pitanja s poslodavcem.

- Veliki dio njih se nakon početnog entuzijazma zamorio takvim radom, ali se sada nemaju gdje vratiti jer su poslodavci u međuvremenu reducirali uredske prostore. Istraživanja, ali i iskustvo pokazuju da radnici od kuće na kraju rade puno više i puno dulje, da su pod većim mentalnim opterećenjem, konstantno "na liniji" i bez mogućnosti završavanja posla - kaže Sunčica Brnardić, koja smatra da bi sve to trebalo bolje urediti aktualnim izmjenama Zakona o radu i pratećim kolektivnim ugovorima.

Za to vrijeme poslodavci trljaju ruke. Jedna britanska telekomunikacijska kompanija u pandemiji je izračunala da na godišnjoj razini uštedi 70 milijuna funti na troškovima najma ureda za samo deset posto zaposlenika koji rade kod kuće. Očekivano, višak sredstava nisu preusmjerili na povećanje plaća.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više