Novosti

Politika

Protiv antiradničkog ZOR-a

Vlada je novim prijedlogom Zakona o radu propustila zaštiti radnike od cjelodnevne eksploatacije, od 24-satne dostupnosti. Zato pozivam sve da se prestanu javljati poslodavcima izvan radnog vremena. Dosta je prekidanja odmora i slobodnih dana, poručeno je s prosvjeda inicijative Za radnički ZOR

Large 1

Nakon što su u četvrtak dijelili letke saborskim zastupnicima, pozivajući ih da ne podrže prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR), članovi inicijative Za radnički ZOR, koja okuplja 15-ak sindikata i drugih udruga civilnog društva te nekolicinu stranaka, u petak su na Markovom trgu održali prosvjed.

Kako su objasnili, Vlada Andreja Plenkovića gura donošenje novog ZOR-a pod izlikom obaveze usklađivanja radnog zakonodavstva s europskim direktivama, iako se svrha tih direktiva ovim prijedlogom ne implementira, već upravo suprotno. Ukazali su na zakonske odredbe koje smatraju problematičnima: način na koji je zakon uredio rad od kuće, rad digitalnih platformi te problem dugogodišnjeg rada na određeno vrijeme. Tako je najavljeno uvođenje koncept "izvanrednih okolnosti" koje će poslodavcima omogućiti, da bez obzira na (ekstra)profit, radniku ne isplate 30 posto plaće. Također, dok druge zemlje skraćuju radni tjedan, vladajući ga povećavaju za 16 sati i to u zemlji u kojoj ni postojeći prekovremeni sati često nisu plaćeni, a radnici rade više od EU-prosjeka. Umjesto da se zaštiti radnike digitalnih platformi, Vladinim prijedlogom legalizira se izuzimanje takvih platformi od svake odgovornosti štiti ih se od tužbi.

- Poučenim dosadašnjim negativnim iskustvima, znali smo da će u konačnici Vlada izaći s lošim prijedlogom, koji će ići u smjeru pogodovanja poslodavcima na štetu radnika u obliku dodatne fleksibilizacije radnih odnosa i promoviranja nesigurnih oblika rada. Kako bismo pokušali utjecati na prijedlog tog zakona, izradili smo svoj, radnički. Njime smo Vladi pokazali smjer u kojem treba ići. Inicijativa je svoj prijedlog uputila u saborsku proceduru, međutim, njega se ignorira – rekao je Denis Geto, predsjednik TEHNOS-a, strukovnog sindikata radnika HEP-a.

Poručio je da je svatko tko podrži "loš i podli Vladin prijedlog ZOR-a neprijatelj radnika" i da će kao takav zauvijek ostati obilježen.

- Danas smo ovdje jer želimo prekinuti tišinu i jer ne želimo raspravu iza zatvorenih vrata. Želimo javno raspravljati o problemima koje će nam donijeti Vladin prijedlog Zakona o radu. Ovdje smo i jer smo protiv antiradničkog ZOR-a – dodao je Geto.

Marina Palčić, predsjednica Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske, podsjetila je pak kako je Vlada ranije obećala da će utvrditi pravo na nedostupnost izvan radnog vremena, pravo radnicima da se ne javljaju na pozive, ne odgovaraju na poruke i mailove za vrijeme odmora.

- Međutim, Vlada je propustila zaštiti radnike od cjelodnevne eksploatacije, od 24-satne dostupnosti. Zato pozivam sve radnike da se prestanu javljati poslodavcima izvan svog radnog vremena. Dosta je prekidanja odmora i slobodnih dana – kazala je Marina Palčić i podsjetila da se istim izmjenama planiraju donijeti alati kojima će poslodavcima biti smanjeni troškovi poslovanja, i to preko grbače radnika.

- Poslodavci neće biti dužni nadoknaditi troškove proizašle iz rada u njihovoj stvarnoj visini. Bit će dovoljno ugovoriti i isplatiti jednu lipu više kako bi se zadovoljio zakon. Ide se i korak dalje, pa ako od kuće radite samo pola mjeseca, tada nećete dobiti ni tu lipu. Za očekivati je da će se uredski poslovi prebaciti u domove radnika i na njihov trošak, kako bi se poslodavcima smanjilo opterećenje nastalo povećanjem cijena energenata – poručila je sindikalistkinja.

Prosvjed na Markovom trgu

Okupljenima, među kojima je bila Katarina Peović, saborska zastupnica iz redova Radničke fronte, obratio se i Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata.

- Svaka promjena ZOR nam je velika muka, ali ovaj puta ga mijenjaju bez promjene Zakona o reprezentativnosti i time rade presedan kakav se još nije desio u nekakvoj kulturno zemlji. Prema tome ispada da svi sindikati nisu isti pred zakonom. Zbog toga Zakon o radu nije naš zakon, već zakon Vlade i poslodavaca, napravljen tako da nas se može što više izrabljivati – rekao je Kiš.

Podsjetio je kako istraživanja pokazuju da mladi iz Hrvatske ne odlaze zbog malih plaća, nego radnih uvjeta i pravne nesigurnosti.

- Kažu da socijalni dijalog nema alternative, a ja kažem da ima – socijalni nemir. I socijalni nemiri su svojevrsni dijalog, ali onda od njega bar ima nekakve koristi. Ovakav Zakon o radu – hvala lijepo, ali ne! – istaknuo je on.

Kišov kolega iz Novog sindikata, Mario Iveković, podsjetio je da se jučer u Saboru dogodila dosad nezapamćena scena – po prvi put je oporba ujedinjeno stala na stranu radnika.

- Zanimljivo je da je Vlada u obrazloženju izmjena zakona istaknula da treba potaknuti poduzetništvo. Nigdje u svijetu nema da se Zakonom o radu potiče poduzetništvo. Imaju milijun drugih mehanizam, ali ne, oni će poduzetnike poduprijeti tako da mi moramo više raditi, a manje dobiti. To moram zaustaviti – rekao je Mario Iveković i dodao kako sindikalisti moraju raditi na vraćanju povjerenja radnika u sindikate.

- Ne iznenađuje me slab odaziv na današnji prosvjed jer kada u Hrvatskoj radnike pozovete da izađu na ulicu, oni misle da idu na koncert. Inicijativa Za radnički ZOR to nikada neće napraviti. Ovo je prosvjed na kojem otvoreno iznosimo kritike na rad Vlade i zbog radnika koje zastupamo nemamo pravo stati sve dok ne dobijemo radnički ZOR ili radničku vladu. Trećeg izbora nemamo – poručio je Iveković.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više