Novosti

Društvo

Protestno protiv novog ZOR-a

Novi Zakon o radu rezultirat će stvaranjem više sindikalne klase i ozakoniti neuređenu praksu rada, upozoravaju članovi Inicijative za radnički ZOR koji su danas najavili i prosvjed koji će se održati 21. listopada na Markovom trgu

Large rsz 1img 20221014 123717

(foto I. Perić)

U tijeku je procedura usvajanja izmjena Zakona o radu. - Opravdanje zašto se ide samo u djelomične izmjene zakona je navodno to što se radi samo o usklađenju s europskim direktivama. Mi smo utvrdili da se ovakvim izmjenama nećemo uskladiti s direktivama. Primjerice, Europa traži da se uradi rad digitalnih platformi, ali na način koji omogućuje dostojanstven rad radnicima. Naša vlada samo ozakonjuje dosadašnju praksu gdje ništa nije uređeno, radnicima prava određuju algoritmi, poslodavca nemaju. Naša vlada unaprijed abolira te nevidljive poslodavce od bilo kakve odgovornosti - kazao je danas na Markovom trgu Mario Iveković iz Novog sindikata.

Inicijativa za radnički ZOR, koja je predstavljena krajem prošle godine, na današnjoj je konferenciji za medije još jednom upozorila ne neka od najproblematičnijih mjesta novog Zakona o radu (ZOR). Analizom spornih točaka ZOR-a već smo se u više navrata bavili i u Novostima.

- Korupcija se na velika vrata unosi na sindikalnu scenu, izmjenama zakona se omogućuje posebne dogovore samo jednog dijela sindikata za neka prava njihovih članova. Vlada daje mogućnost poslodavcima da za male novce kupuju sindikate. Dozvoljava se da poslodavac drži u šaci sindikat. Puno je stvari koje se mijenjaju na loš način, ali treba spomenuti i neke koje se ne mijenjaju. I dalje se ne mijenja zaštita sindikalnih povjerenika, koju u praksi uopće nemamo - rekao je Iveković.

Govoreći o potencijalnom stvaranju više sindikalne klase kroz implementaciju novog ZOR-a, Iveković se osvrnuo i na loši Zakon o reprezentativnosti, ali i na to da je Vlada je našla načina da stvari koje bi taj zakon trebao uređivati provuče kroz druge zakone. Kao recentni primjer spomenuo je Zakon o zdravstvenom osiguranju, kojim se po novome utvrdilo pregovaračko predstavljanje liječnika.

- Nitko javno ne postavlja to pitanje, ali postavimo ga ovdje: Koja je razlika u pregovorima između liječnika i spremačica? Spremačice su isto podzastupljene. Dokaz tome su plaće spremačica u cijelom javnom sustavu, koje su ispod zakonom utvrđene minimalne plaće u RH. Prije par mjeseci sam vidio isplatne liste spremačica iz bolnice Vrapče, kojima je isplaćena plaća manja od minimalne. Zašto se Zakonom o zdravstvenom osiguranju spremačicama u zdravstvenim ustanovama nije omogućilo da izravno daju svoje predstavnike u pregovarački tim? Zato što nemaju svoj lobi, a nemaju ni podršku sindikata iako dio njih plaća članarine reprezentativnim sindikatima - zaključio je Iveković.

O problematičnosti novog ZOR-a govorila je i Marina Palčić iz Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske (NSRH). Palčić je kazala kako osnovna bruto plaća mora biti obavezan podatak u ugovoru u radu, što se izmjenama zakona ne utvrđuje. Radi se o značajnom problemu, jer u praksi dobar dio radnika i radnica uopće nije upoznat s parametrima prema kojima se određuje njihova plaća.

- Radnici ne smiju biti zadovoljni time da se njihovim pravima trguje. Uređenje kolektivnih ugovora iz novog ZOR-a to će dopustiti. Provlači se mogućnost da se kolektivnim ugovorima uređuju prava koja su manja od onih zakonskih. Kolektivni ugovori bi trebali biti alat za uređivanje većih prava, a ne manjih - dodala je Palčić.

Denis Geto iz sindikata TEHNOS još je jednom podsjetio na to da se novi zakon pisao u tajnosti, iza zatvorenih vrata.

- Zakon je i pisan s puno sivih zona i dosta je nerazumljiv. Zato smo danas na Markovom trgu i zato ćemo biti tu i idući petak. Pozivamo građane da nam se pridruže, 21. listopada u 17 sati. Ukazat ćemo i saborskim zastupnicima i široj javnosti da je poanta Zakona o radu zaštita radnika, a ovaj zakon koji sad imamo je proturadnički, podli zakon - zaključno je poručio Geto.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više