Novosti

Kultura

Nećemo zašutjeti!

Za Novosti govore glumice koje su se našle na meti desnice. ‘Jako sam se prepala i zaključila da je najbolje da šutim, no ja to ne mogu i ne želim’, kaže Tihana Lazović. ‘Ne želim nijednoj djevojci, majci ili djetetu pružiti primjer kako ne smiju javno izreći svoje mišljenje ako ono dira u ‘svetinje”, poručuje Lana Barić

Aeh6gq1xezhby7h37q7oq10bnyj

Drznule se komentirati Thompsona - Tihana Lazović i Lana Barić (foto Facebook)

‘Šutnja je srebro’, napisala je glumica Lana Barić prije nekoliko dana na svom Facebook profilu, kad je objavila novu naslovnu fotografiju na kojoj zajedno s kolegicom Tihanom Lazović pozira s letkom na kojem piše ‘Šuti’, pri čemu su im objema usta zalijepljena crnom trakom. Reklamna dosjetka iz 2013. godine za istoimeni film u kojem su glumile, ovih im je dana poslužila kao sjajna ilustracija onoga što im se događa nakon što su se drznule komentirati Thompsonovo vozikanje u autobusu ‘srebrenih’ nogometaša i njegov nastup na zagrebačkom dočeku.

Desničarski mediji i uvijek spremni za napad branitelji nacionalističkih vrijednosti spomenute su glumice na društvenim mrežama zasuli rafalnom paljbom uvreda. Isto su prošle njihove kolegice Nataša Janjić i Jelena Veljača, koje su također komentirale Thompsonove pjevačke sposobnosti i zažalile zbog njegovog prisustva na navedenoj manifestaciji. A nisu nedostajali ni anonimusi, koji žele prigrabiti svojih pet minuta domoljubne slave, poput jedne desničarske aktivistkinje koja je na račun glumica dobila nešto medijskog prostora.

Lana Barić, Tihana Lazović, Nataša Janjić i Jelena Veljača nisu jedine koje su se ovih dana uključile u raspravu o tome je li Marku Perkoviću Thompsonu, s obzirom na ideološku pozadinu njegovih pjesama i proustaško javno djelovanje, bilo mjesto na ‘narodnom’ dočeku hrvatskih reprezentativaca. Na društvenim mrežama i forumima ovih se dana žustro raspravljalo o tome je li pjevač narušio krhko i instant stvoreno jedinstvo hrvatskih građana, pri čemu se rijetko propitivalo zbog čega bi za demokratsko, pluralističko društvo takvo nešto uopće bilo poželjno.

No ono što komentare Barić, Lazovi, Janjić i Veljače razlikuje od onih isto tako kritičkih jest nekoliko činjenica. Naime, riječ je o javnim ličnostima, pritom vjerojatno najvažnije od svega - ženama s respektabilnim karijerama iza sebe, stvorenim u glumačkom svijetu unutar kojeg u našoj sredini gotovo nikakav javni angažman osim onog umjetničkog nije uobičajen. U našem društvu za glumice je uglavnom rezervirana uloga lijepih žena koje posjećuju modne revije i druga društvena događanja, a medijske objave svode se na prikazivanje njihovih Instagram profila, nešto nalik onome što prakticira naša predsjednica. I dok većina pripadnika i pripadnica umjetničkih profesija pristaje na zadanu medijsku sliku, Lana Barić i Tihana Lazović rijetke su koje iskaču iz te društveno ustoličene uloge. Ovo im nije prvi put da su na meti bilo desničarskih huškačkih medija, bilo domoljubnih snajperista iz fotelja.

- Sad već nekoliko godina kad izjavim ili objavim nešto što nije unutar zadanog domoljubnog okvira dobivam poruke različitih prijetećih sadržaja, grozne fotografije s porukama, nepismene komentare, tako da mi ovo nije veliko iznenađenje, ali ne mogu reći da sam potpuno imuna. Realno, kako biti imun na toliku količinu surovosti i mržnje? I bez obzira što mi je sve jasno, opet te štrecne ta količina agresije koja zapravo ocrtava jasnu energetsku sliku postjugoslavenskih prostora - rezonira Lana Barić.

I Tihana Lazović za Novosti kaže da je već dobivala prijetnje nakon što je snimila film ‘Zvizdan’, no potvrđuje da ju je sve to rastužilo i prestrašilo.

- Napisala sam bezazlen i ustvari glup komentar i potpuno me iznenadilo da je netko smatrao vrijednim to objaviti. Da sam barem napisala nešto pametno, kao Lana, iza čijih riječi u potpunosti stojim. Zapravo sam se jako prepala i zaključila da je najbolje da šutim, no ja to ne mogu i ne želim - kaže Lazović, koja je u svom komentaru napisala tek: ‘Ma kad je već morao pjevati, makar da sluha ima.’

Barić je pak napisala: ‘Šteta. Malo je falilo da pobijedimo i u dočeku, ali protivnik je bio jači.’ Bilo je to dovoljno da ih pojedini mediji okarakteriziraju kao ‘razbješnjele glumice’ i tako foteljaške domoljube s viškom vremena inspiriraju na ispisivanje uvredljivih poruka. Nataša Janjić i Jelena Veljača nisu odgovorile na naš poziv da komentiraju situaciju. Lana Barić i Tihana Lazović pristale su govoriti isključivo za Novosti.

- Moja obitelj je stalno u šoku kod ovakvih stvari, deset puta dnevno mi govore da više ništa ne pišem i ne komentiram. I ja deset puta kažem da neću, i to je naravno grozomorna laž. Jer hoću i jer ni zbog sebe niti zbog svoje kćeri ne mogu pristati na život u strahu. Ne želim nijednoj djevojci, majci, kćeri, djetetu, osobi pružiti primjer kako ne smiju javno izreći svoje mišljenje ukoliko se ono kosi s mišljenjem većine ili dira u ‘svetinje’ koje to nikako ne smiju biti. Sama činjenica da su sljedbenici, odnosno slušatelji tog čovjeka u stanju generirati toliku količinu mržnje i agresije prema nekome tko taj sljedbenik nije, puno govori o apsolutnoj iskrivljenosti stvari - kaže Barić.

Komentari i prijetnje koje dobivaju ovih dana uglavnom se kreću u okviru mizoginog imaginarija ‘kurvi’ i ‘četnikuša’ te su na njih upereni prvenstveno kao žene.

- Pitam se što bi bilo da su neki naši muški kolege napisali nešto slično. Nad nama kao ženama se puno lakše iživljavati - kaže Lazović, dodajući da su je posebno uzrujali komentari poput onog Hloverke Novak Srzić koja je rekla da su starlete.

- Ona je žena, osoba koja je radila u medijima - čudi se Lazović, koja kaže da se ‘ne osjeća sigurnom u ovakvom društvu’.

No ideološki istomišljenici Thompsona ipak neće zastrašiti ove dvije glumice.

- Okviri mog domoljublja su puno širi i čvrsto vjerujem da se moja niti ičija domovina ne grade na tim i takvim elementima. Želim vjerovati u sustav i prijavit ću svaku prijetnju, jer se neke druge žene, djevojke, djevojčice neće znati obraniti u ovakvim situacijama i zato o tome nikako ne mogu šutjeti. Paradoksalno, radim predstavu s Falkom Richterom u Njemačkoj i Francuskoj krajem godine i pitao me čime se točno želim baviti. Falk se godinama bavi političkim teatrom, jedan je od najznačajnijih njemačkih redatelja, također sustavno na meti ovakvih i sličnih u Njemačkoj. Nisam bila odlučila, ali sad su, evo, odlučili umjesto mene -zaključuje Barić.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više