Novosti

Kultura

Nebojša Slijepčević: Razotkrivamo kako i zašto nastaju medijske laži

U epizodi o "Teorijama zavjere" kreiramo fikcionalnu teoriju o Udbinim agentima koji se skrivaju u Zagrebu, u "Lažnim snimkama" snimamo lažni film iz u kojem Tito i Tuđman igraju stolni tenis, a u "Virtualnim identitetima" od umirovljenika radimo influensere, kaže koautor dokumentarnog serijala "Kolaži o laži"

Large mini kultura slijep%c4%8devi%c4%87

(foto Marko Prpić/PIXSELL)

Od ove nedjelje na HRT-u počinje prikazivanje dokumentarne serije "Kolaži o laži". O čemu se radi i tko je sve sudjelovao u ovom projektu?

Serija "Kolaži o laži" bavi se kroz šest epizoda suvremenim medijskim prostorom u kojem je građanima sve teže razlikovati činjenice od zlonamjernih dezinformacija. Autorice serije su, uz mene, Rea Rajčić i Judita Gamulin, a svaka epizoda ima druge voditelje i obrađuje drugo područje, od lažnih vijesti do dokumentarnog filma i marketinške industrije. U seriji se pojavljuje i impresivan niz sugovornika, nabrojat ću samo neke: Maja Sever, Hrvoje Klasić, Jurica Pavičić, Borna Sor, Petar Vidov, Predrag Ličina, Marko Rakar, Davor Konjikušić, Ella Dvornik...

Pitanje razlikovanja laži od istine u medijskom prostoru danas je jedno od najintrigantnijih. Po čemu je u tom smislu vaš serijal specifičan i što novo donosi?

Svaka epizoda izgrađena je oko praktičnog eksperimenta u kojem pred kamerama kreiramo laž. Na primjer, u epizodi o "Teorijama zavjere" kreiramo fikcionalnu teoriju o Udbinim agentima koji se skrivaju u Zagrebu, u "Lažnim snimkama" snimamo lažni film iz 1960-ih u kojem Tito i Tuđman igraju stolni tenis, a u "Virtualnim identitetima" od para umirovljenika radimo influensere na Instagramu. Tako na zabavan način razotkrivamo kako i zašto medijske laži nastaju i kako ih prepoznati.

U prvoj epizodi bavite se Festivalom slobode, a već sada se na društvenim mrežama serije pojavljuju komentari onih koji ne vjeruju u koronu. Kako to komentirate?

Komentari me ne iznenađuju, zapravo smo ih očekivali i priželjkivali jer to znači da smo uspjeli privući pažnju. Baš su ti koji olako povjeruju u razne zavjere naša ciljna publika, nadamo se da će bar netko od njih pogledati seriju i ponešto naučiti. Upravo je internet početak i kraj rasprave o stanju u medijima. Internet je omogućio nekontrolirano i nekažnjeno širenje zlonamjernih laži i dezinformacija, a cijela priča neće završiti dok se u virtualnom svijetu ne počnu primjenjivati ista pravila koja već dugo vrijede u fizičkom svijetu: da nakladnik, u ovom slučaju Facebook, Twitter, Instagram..., odgovara za svaku dezinformaciju koju proširi.

Serijal je dovršen prije nekoliko mjeseci, no tek se sada našao na HRT-ovom rasporedu, premda se najavljivalo da će ići još u ožujku. Zašto se kasnilo s emitiranjem i koja je pozadina njegova stavljanja u ljetni termin?

Serijal je bio spreman u trećem mjesecu, kad je i prvotno trebao biti emitiran u udarnom terminu u 20 sati. No nakon što su ga urednici pogledali, odlučeno je da se emitira u puno lošijem terminu, u sezoni kiselih krastavaca. Zašto je to tako mogu samo nagađati, nismo dobili službeno objašnjenje. Mislim da nije razlog u kvaliteti serijala, već u nečem puno zloćudnijem, jer nam HRT nije odobrio ni njegovu festivalsku promociju, iako smo imali ponudu da prikažemo nekoliko epizoda na ZagrebDoxu. Podsjećam da HRT do danas nije prikazao ni moj film "Srbenka" ni seriju o NDH Hrvoja Klasića.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više