Novosti

Kultura

Muzej skriva vlastitu povijest

Građani su pokrenuli Facebook-akciju kojom od vodstva Muzeja grada Zagreba traže vraćanje spomen-ploče Mariji Hanževački, kustosici tog muzeja i antifašistkinji

Ibn0yvor87e4px942y96wjugtb2

Mjesto na kojem je nekad bila spomen-ploča

Facebook-stranica Muzeja grada Zagreba posljednjih je dana izuzetno aktivna. I to ne zato što se u muzeju odvija neki poseban program ili manifestacija pa njeni administratori o tome obavještavaju javnost, već su građani ti koji kreiraju sadržaj i pišu svoje komentare ispod službenih objava. No nisu u pitanju uobičajene pohvale, već prozivke zato što je s Muzeja grada Zagreba skinuta spomen-ploča nekolicini ljudi, među kojima je i Marija Hanževački, kustosica tog muzeja u periodu od 1940. do 1944. godine, koju su ustaše strijeljali kao članicu pokreta otpora.

‘Muzej kojem je temeljna zadaća briga o povijest grada, tako besramno briše onu vlastitu’; ‘Možda je bolje da ne znamo zašto ste makli ploču Mariji Hanževački, ali svakako želimo znati – kad ćete je vratiti?’ tek su neki od komentara na stranici muzeja. Spomen-ploča je iz nepoznatih razloga skinuta prilikom zadnje obnove zgrade muzeja prije desetak godina, kako nam je objasnio inicijator akcije na Facebooku Saša Šimpraga, poznati publicist i aktivist koji je, između ostalog, pokrenuo Virtualni muzej Dotrščina.

- Ploča onda nije vraćena, unatoč službenim apelima Virtualnog muzeja Dotrščina da se vrati na svoje ili neko drugo mjesto u muzeju - rekao je Šimpraga i objasnio kako je komentare ispod postova na Facebooku počeo pisati spontano, a potom su se uključili i drugi građani.

‘Marija Hanževački djelovala je u Muzeju grada Zagreba kao kustos od 1940. do 1944. godine, kada je tragično završila kao aktivist NOP-a i žrtva fašističkog terora. Njen životni put bio je kratak, ali pun zalaganja za napredne ideje i borbu protiv fašizma’, stoji u zborniku ‘Iz starog i novog Zagreba’. Rodila se u selu Lekeniku, a odmah po dolasku na fakultet u Zagreb priključila se studentskoj ilegali. Za vrijeme rata i okupacije bila je zadužena za brojne zadatke, a ustaše su je s nekolicinom kolega uhvatili 17. ožujka 1944. godine te su svi strijeljani.

- Ne radi se samo o nepravdi već i o sramoti. Muzej je ne samo dužan vratiti ploču vlastitoj kustosici i kolegama već se i javno ispričati. Za sada se upiti u potpunosti ignoriraju, no siguran sam da će se ploča kad-tad vratiti, ali ne bez pritiska kulturne javnosti - kazao je Šimpraga.

Vinko Ivić, v.d. ravnatelja Muzeja Grada Zagreba, potvrdio je za Novosti da je spomen-ploča zajedno s još nekim artefaktima pohranjena u muzeju kao dio fundusa.

- Što se tiče naše cijenjene kolegice Marije Hanževački, Muzej grada Zagreba odao je dužno poštovanje time što smo za stotu obljetnicu Muzeja (2007. godine) na velikoj izložbi ‘Stoljetnica’, u prigodnom katalogu i velikoj monografiji objavili njenu biografiju i fotografiju - dodao je Ivić ne odgovorivši na pitanje namjeravaju li vratiti spomen-ploču.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više