Novosti

Kultura

Muralom s Dostojevskim protiv cenzure ruske kulture

U znak protesta zbog odluke milanskog Sveučilišta da odustane od predavanja o djelu Fjodora Dostojevskog, koja je kasnije povučena, napuljski umjetnik Jorit naslikao je mural s licem poznatog ruskog književnika

Large dostojevski

Mural s likom Fjodora Dostojevskog u Napulju (foto Facebook/Jorit)

Talijanski umjetnik Jorit naslikao je na pročelju zgrade Tehničke škole "Augusto Righi" u Napulju divovski mural s licem ruskog književnika Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.

Agorch je to učinio u znak protesta zbog cenzure ruske kulture povodom odluke Sveučilišta Bicocca u Milanu, koje je zbog ruske invazije na Ukrajinu najprije odlučilo prekinuti s predavanjem kolegija o Dostojevskom, da bi nakon velikog pritiska javnosti autora „Braće Karamazovi“, „Zločina i kazne“ i brojnih drugih romana, ipak vratili u kurikulum, ali s ukrajinskim autorima.

"Preko male, ali zapravo velike srednje škole u Napulju želim poslati poruku da samo preko kulture možemo razumjeti uzroke ratova i naučiti kako graditi mir. Kultura je univerzalna vrijednost, a Dostojevski je ostavio veliko naslijeđe čovječanstvu. Umjetnost i sport, posebno u ovom ratnom razdoblju, trebali bi postati kanal dijaloga i razmjene humanosti, a ne mjesto razdora i barijera, kao što smo nažalost vidjeli ovih dana. Svi se nadamo da će rat završiti i da ćemo se vratiti normalnom životu, ali će to biti znatno teže ako u međuvremenu nakupimo mržnju i podjele među ljudima. Zato mi je drago da se na najvažnijim ruskim televizijama govori o ovom djelu", napisao je Agorch na svojoj službenoj Facebook stranici. Mural je baziran na portretu Dostojevskog, koji je 1872. godine naslikao Vasilij Petrov.

Jorit je i inače poznat po aktivističkom djelovanju. Murale je crtao diljem svijeta. Među njima i jedan s likom prvog čovjeka u svemiru Jurija Gagarina, a prošle godine u Rimu je naslikao lik Valerija Verbana, talijanskog komuniste kojeg su u zasjedi 1980. ubila trojica fašista.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više