Novosti

Društvo

Miškovićev Delta holding novi je vlasnik Sava centra

Beogradske gradske vlasti prodale su kongresni centar srpskom tajkunu za 17,5 milijuna eura, s tim da je jedan od uvjeta da ne mijenja njegovu namjenu i da uloži još najmanje 50 milijuna eura

Large sava centar

(foto savacentar.net)

Delta holding, kompanija u vlasništvu srpskog tajkuna Miroslava Miškovića, nova je vlasnica Sava centra. Mišković je za poznati kongresni centar, izgrađen 1977. godine, platio 17,5 milijuna eura s tim da je jedan od uvjeta da uloži još najmanje 50 milijuna eura u roku od pet godina te da objekt ne mijenja namjenu.

Radi se, kako prenosi Tanjug, o trećem pokušaju beogradskih gradskih vlasti da prodaju 29.374 kvadratna metra prostora. Prethodna dva oglasa su propala jer se nitko nije javio. Prva cijena iznosila je 27,4 milijuna eura, u drugom oglasu snižena je za 20 posto, te za isti iznos dodatno u trećem natječaju.

Umjetničko-historijska djela, kao kulturna dobra u objektu, nisu predmet prodaje. Deltin hotel, Crowne Plaza, povezan je pasarelom sa Sava centrom. Mišković je 1990. šest mjeseci bio na funkciji potpredsjednika Vlade Srbije. U tom razdoblju osnovao je kompaniju Delta M koja je postala najmoćnija u Srbiji, posebno u sektoru poljoprivrede, čiji se rast povezivao s Miškovićevim političkim odnosima s vlasti, kako onom u vrijeme Slobodana Miloševića, tako i kasnije. Prošle godine osuđen je nepravomoćno na 2,5 godine zatvora zbog utaje poreza poslije šest godina suđenja.

Dvoranu je 15. maja 1977. godine otvorio predsjednik SFRJ Josip Broz Tito. Sava Centar je bio domaćin mnogih značajnih međunarodnih kongresa i skupova poput sastanaka MMF-a, Svjetske banke, Interpola, UNESCO-a, kao i niz koncerata poznatih muzičara i grupa.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više