Novosti

Kultura

Mимa Kaрaџић глуми фињaкa

Нaкoн штo je дaн рaниje oдржaнa у Зaгрeбу, прeдстaвa "Спoртскo срцe" Звeздaрa тeaтрa из Бeoгрaдa гoстoвaлa je и у Хрвaтскoм културнoм дoму нa Сушaку, у oргaнизaциjи СKД-a Прoсвjeтa Пoдoдбoрa Риjeкa

Large informator mima  %c4%87irilica

Prizor iz predstave

U organizaciji Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Pododbora Rijeka, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, prošli tjedan je gostovala predstava "Sportsko srce" Zvezdara teatra iz Beograda. Nakon što je dan ranije održana u Zagrebu, predstava je u Rijeci privukla brojnu zainteresiranu publiku, a bila je poklon Pododbora svim istinskim ljubiteljima kazališta u Rijeci.

- Sa Zvezdara Teatrom iz Beograda sarađujemo već neko vreme i ove godine smo dogovorili da ova predstava bude u Zagrebu gde je bila juče, te danas u Rijeci. Nadamo se da ćemo do kraja ove godine dobiti još jednu predstavu. Uvek je predstava takva da je ponudimo kao poklon gradu i građanima gratis i da zajedno uživamo u kvalitetnoj predstavi i kvalitetnim glumcima – izjavio je Zoran Stanković, član predsjedništva SKD Prosvjeta, Pododbor Rijeka.

Kulisa radnje je nogometna utakmica, odnosno finale svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine, u kojoj igraju Francuska i Hrvatska, a čije dijelove spletom okolnosti zajedno gledaju otac (Milutin Mima Karadžić) i njegova kćerka (Nina Nešković), autodestruktivni kum (Aleksandar Đurica), razočarana advokatica (Nela Mihailović) i momak sumnjivog podrijetla (Nikola Šurbanović).

Petoro protagonista susreće se u pečenjari u Zemunu gdje otac po prvi puta upoznaje svoga zeta koji mu je od kćeri predstavljen kao svjetski čovjek, zbog čega i otac na kćerinu zamolbu mijenja svoje ponašanje i prilagođava ga situaciji. Tako od "primitivca" i "seljačine" počinje glumatati čovjeka profinjenih kulturnih navika i vrhunskog poznavatelja vina. Međutim, to dovodi do brojnih komplikacija i komičnih trenutaka, a i do potpuno neočekivanog zapleta.

Kroz predstavu se provlače pitanja međunacionalnih odnosa, ali samim time i međuljudskih. Ona govori o opraštanju i pomirenju, a naposljetku se utakmica koju prate preko ekrana pretvara u utakmicu mentaliteta i baštine u kojoj nema pobjednika.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više