Novosti

Kratko & jasno

Mилe Oпaчић: Oбoстрaнo рaзумиjeвaњe

Рaзгoвoри с вoдствoм Грaдa су кoнтинуирaни, пa успjeшнo рjeшaвaмo прoблeмe, кaжe прeдсjeдник риjeчкoг ВСНM-a и члaн Грaдскoг виjeћa Риjeкe

Large mini 6 %c4%86irilica

Kakvo je stanje unutar riječkoga Gradskoga vijeća Rijeke i kako funkcionira koalicija lijevih opcija?

SDSS-u i meni teče treći mandat u Gradskom vijeću Rijeke. Sada smo u koaliciji sa SDP-om i drugim lijevim opcijama u Rijeci, a s nekima smo u programskoj saradnji. Na posljednjim lokalnim izborima koalicija okupljena oko SDP-a nije osvojila dovoljno mandata da bi sama imala većinu u tom tijelu: dobila ih je sama tek deset, čak pet manje nego u prethodnom sazivu. PGS ima tri a 'moj' SDSS jedan - svoj sam mandat ostvario na dopunskim izborima). Tako nam za većinu od sveukupno 32 vijećnička mjesta nedostaje još troje članova, pa nas predstavnici Možemo, Akcije mladih i Unije Kvarnera podržavaju od slučaja do slučaja. Jasno, u takvim okolnostima nije lako raditi. Stoga se uoči svake sjednice nalazimo i razgovaramo s tim partnerima.

Što se zbilo da je SDP u Rijeci ostvario toliko lošiji izborni rezultat od prijašnjih?

Ovaj je grad oduvijek tolerantna, multikulturalna, multinacionalna i multikonfesionalna sredina te stalna utvrda ljevice i SDP-a. Na čelu su mu uvijek bile jake ličnosti, od Slavka Linića do Vojka Obersnela. Sadašnji gradonačelnik Marko Filipović bio je u dva prethodna mandata Obersnelov zamjenik, pa time na neki način i u gradonačelnikovoj sjeni. Budući da nije bio toliko poznat javnosti, nije uspio privući dovoljno birača, ali on sada radi kao i njegovi prethodnici, pa nema sumnje da će im se u budućnosti dokazati, slično kao što je i Vojko bio relativno nepoznat kad je naslijedio Slavka. S Markom surađujemo odlično, a vjeruju mu i građani koji su ga birali.

Kakva je suradnja s partnerima koji nisu dio koalicije oko SDP-a?

Nju možda najzornije ilustrira primjer čuvenog Titovog broda. Obnova Galeba je još u tijeku, a financirana je EU-novcem. donacijama i gradskim sredstvima. No u uvjetima sve izraženije krize, inflacije i poskupljenja građevinskog materijala, teško je namaknuti koliko treba. Tako je Grad isprva 'uskočio' s tri milijuna kuna, a sada su potrebna još tri, pa su naši programski partneri podršku tom prijedlogu uvjetovali time da gradonačelnik Filipović javno obeća kako će to biti posljednji novac koji će se iz budžeta Grada izdvojiti za tu namjenu. Gradonačelnik to, jasno, nije mogao zajamčiti, pa prijedlog nije dobio potrebnu većinu glasova Vijeća. Partneri nas nisu podržali, jer smatraju da u Rijeci ima važnijih stvari za obaviti. Tako da sada čekamo neku novu priliku za Galeba, koji bi nakon obnove zasigurno bio posebna turistička atrakcije od koje bismo svi, pa i Grad, mogli zarađivati.

Što možete reći o položaju srpske zajednice Rijeke i Primorsko-goranske županije?

Od devedesetih naovamo, pogotovo posljednjih desetak godina, imamo odličnu suradnju s Gradom, gradskim vlastima i službama. Pratili su nas u gotovo svim našim planovima, sudjelujući tako u realizaciji mnogih ciljeva našeg manjinskog vijeća, a to uključuje i zapošljavanje pripadnika naše zajednice, koji su zbog toga ostajali ovdje, ne tražeći priliku za bolji život u inozemstvu. Razgovori s riječkim vodstvom su kontinuirani, razumijevanje je obostrano, pa zajedničkim snagama uspješno rješavamo probleme naše zajednice. Kada to usporedimo s drugim sredinama, jasno nam je koliko je ovdje dobro po tom pitanju. Mnogi pripadnici zajednice su tradicionalno vezani uz SDP, no mi iz SDSS-a se sve više probijamo i javno prezentiramo. Zato nam prilazi sve više onih koji pokazuju zanimanje za naš rad, a u koaliciji nas poštuju. Dobra je i suradnja između gradskog i županijskog VSNM-a, baš kao i ona s Prosvjetinim pododborom te drugim organizacijama i institucijama zajednice. Većih konflikata na nacionalnoj osnovi nema, pa je i naš položaj generalno dobar. Ako se kojim slučajem nešto lošega dogodi, vlasti na to promptno reagiraju. Jasno mi je da u zajednici ima i onih koji nam zamjeraju suradnju s HDZ-om na državnoj razini, no vjerujem da i oni znaju da samo tako možemo što brže i što jednostavnije rješavati svoje probleme. Za kraj, moram reći da su gotove sve pripreme oko gradnje srpskoga centra u Rijeci, pa će radovi započeti potkraj augusta ili najkasnije u septembru.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više