Novosti

Društvo

Niče Srpski kulturni centar na Rujevici

Srpski kulturni centar na riječkoj Rujevici, zgrada od ukupno 1800 kvadratnih metara, nalazit će se pored Češkog doma, na prostoru od dva kata i suterena namijenjena ne samo pripadnicima srpske nacionalne zajednice, nego i ostalima

Large rijeka2

Predstavljeni projekt Srpskog centra u Rijeci

Projekt budućeg kulturnog centra srpske zajednice u Rijeci predstavljen je u Gradskoj vijećnici Rijeke na tribini "Ususret mjestu susreta". Na tribini su govorili zastupnik i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, zastupnik Boris Milošević, arhitekt i autor idejnog rješenja Vladi Bralić te predsjednik županijskog Vijeća srpske nacionalne manjine Zoran Stanković, uz moderaciju glasnogovornika SNV-a Eugen Jakovčić.

Kako je Pupovac objasnio u uvodu, srpski kulturni centar, koji će se graditi na riječkoj Rujevici, jedan je od četrdesetak sličnih projekata pokrenutih u zadnjih pet godina, s tim da će biti najveći od izgrađenih društvenih domova i kulturnih centara.

- Posebno nam je drago što je najveći Centar baš u ovom gradu i županiji, uz koju smo na različite načine vezani za svoje političke početke. Centar će biti veoma značajno mjesto za okupljanje, djelovanje, predstavljanje i ugošćivanje i to ne samo Srba, nego i njihovih sugrađana Riječana, kao i svih ostalih s područja Primorsko-goranske i dijelom Istarske županije, gdje će biti središnja kulturna institucija Srba – kazao je Pupovac.

Milošević je iskazao nadu da će centar revitalizirati zajednicu, učiniti je vidljivom i na ponos Rijeci, te da će zaživjeti, kao što je zaživio Srpski dom u Vukovaru.

S predstavljanja projekta

Kako je objasnio arhitekt Vladi Bralić, zgrada od ukupno 1800 kvadratnih metara nalazit će se pored Češkog doma na Rujevici, na prostoru od dva kata i suterena. Prema projektu iz prostranog foajea dolazit će se do velike dvorane koja može primiti do 100 ljudi, uz mogućnost proširivanja s manjom dvoranom.

Stubište će voditi do velikog izložbenog prostora iz kojeg će se putem galerije vidjeti glavna dvorana, a tu je i smještajni dio kapaciteta za 30 osoba u 10 soba, namijenjen prvenstveno studentima, ali i gostima.

Predviđeni su učionica, dnevni boravak, restoran i kafić za čitanje u kojem bi se smjestila bogata biblioteka riječke srpske zajednice. Cijela zgrada bit će pristupačna osobama smanjene pokretljivosti. Na krovu će se nalaziti 77 fotonaponskih panela koji bi je napajali s 40.000 kilovatsati električne energije godišnje.

- Namjena zgrade je vrlo plemenita. Namijenjena je afirmaciji, prije svega nacionalnih, kulturnih, prosvjetnih, socijalnih interesa i prava srpske zajednice u Rijeci i široj okolici – rekao je Bralić.

Projekt centra pozdravio je riječki gradonačelnik Marko Filipović, rekavši kako uz Češki dom i Slovačku kuću na Rujevici polako niče centar multikulturalnosti kojim se Rijeka može ponositi, a župan Zlatko Komadina je poželio sreću i kazao da u županiji nikada nije bilo važno tko je koje nacionalnosti i vjeroispovijesti.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više