Novosti

Kronika

Mapiranje stratišta

Savez antifašističkih boraca i antifašista će surađivati s Udrugom Roma Kali Sara na komemoriranju romskih žrtava u NDH na području Korduna i mapiranju lokacija ratnih zločina na širem području Vojnića

Large anifa%c5%a0isti 6

Polaganje vijenaca u Skakavcu

Komemoriranje romskih žrtava u NDH na području Korduna i pograničnog prostora prema Sloveniji, kao i mapiranje lokacija ratnih zločina na širem području Vojnića bile su teme nedavnog sastanka predstavnika Saveza antifašističkih boraca i antifašista s Udrugom Roma Kali Sara.

Poseban naglasak dat je na obnovu spomenika žrtvama ustaškog masakra nad Romima i Sintima u Hrastini 24. i 25. aprila 1945. te spomenika žrtvama ustaškog masakra u Gornjoj Trebinji početkom januara 1942. godine, na utvrđivanje lokacija zločina na Kordunu, kao i koliko je među njima bilo Roma.

Spomenik u Mariji Gorici je na mjesnom groblju 1977. godine podigao SUBNOR. Istraživanjem kustosa Memorijalnog muzeja Jasenovac Đorđa Mihovilovića i istraživača Marija Šimunkovića, otkriveno je da su žrtve bili 43 Roma/Sinta, članovi artističke grupe, a počinioci – pripadnici Prvog ustaškog obrambenog zdruga, tzv. luburićevci.

- Planiramo komemoraciju krajem travnja, a načelnica općine se složila da se spomenik obnovi, samo treba riješiti pitanje vlasništva - rekao nam je Marin Korman, voditelj arhiva SABA RH.

Druga konkretna točka suradnje za koju se zalažu i SABA RH na čelu s Franjom Habulinom i Kali sara te romski zastupnik Veljko Kajtazi, jeste obnova područja spomenika u Gornjoj Trebinji.

- Spomenik je na crkvenom zemljištu, a na površini od ukupno 50 kvadrata trebalo bi izvesti zemljane i betonske radove - kaže nam Miroslav Delić, predsjednik antifašista Karlovca i inicijator ponovnog formiranja županijske organizacije, dok Korman dodaje da će biti raspisan natječaj za izvođače. Podsjetimo da je u tom selu na pravoslavni Badnjak i Božić pobijeno 224 Srba i Roma te jedan Rus. Također se radi na ustanovljavanju mjesta zločina i broja žrtava na Kordunu, prije svega na području nekadašnjeg kotara Vojnić.

- Već u srpnju 1941. godine, zajedno s ostalim žrtvama, likvidirano je 15 Roma u Ivanović Jarku kod Karlovca, a njih 11 u Donjoj Bučici na Kordunu krajem iste godine. Početkom 1942. ubijena su 74 Roma u Rakovu Potoku kraj Jastrebarskog, njih 24 kod sela Skakavac te 41 Rom iz sela Popovići u šumi Domaći Lug. Od svibnja 1942. do kraja srpnja iste godine, krajnji cilj bila je deportacija Roma u logor Jasenovac, ističe povjesničarka iz Kali Sare Dunja Jakopović. Zbog toga je optimistična u smislu zaključaka po kojima bi do početka aprila trebalo napraviti uvid u stanje spomenika i popis neobilježenih lokacija, ali i nastaviti suradnju s Konzervatorskim zavodom i Ministarstvom kulture kako bi se proširila obnova spomenika.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više