Novosti

Kratko & jasno

Luiza Bouharaoua: Voljeli bismo otvoriti i dijalog među autoricama u regiji

Tribina je zasad koncentrirana isključivo na hrvatske spisateljice jer ima relativno mali budžet, a HDP i ja smo htjeli da svi sudionici u programu budu adekvatno plaćeni. Ako jednom uspijemo budžetirati neki veći iznos onda ćemo definitivno moći otvoriti dijalog i s cijelim nizom autorica iz regije, kaže spisateljica, prevoditeljica i voditeljica tribine "Pitaj što te zanima – spisateljice u dijalogu"

Large mini kultura luiza bouharaoua

(foto Milan Šabić/PIXSELL)

Ovoga tjedna s gostovanjem Asje Bakić i Luce Kozine otvorili ste drugu sezonu tribine "Pitaj što te zanima – spisateljice u dijalogu", koju ste lani pokrenuli u okviru HDP-a, a odvija se u partnerstvu s Booksom. Koji autorski parovi slijede i koje teme ćete otvoriti?

Ovogodišnji program u klubu Booksa predstavlja osam autorica, pored Asje Bakić i Luce Kozina s kojima sam razgovarala o eksperimentu, tekstu i užitku to su, u studenom: Julijana Adamović i Marija Andrijašević, Julijana Matanović i Nora Verde te Andriana Škunca i Lora Tomaš, u prosincu. Kroz tribine istraživati ćemo teme prirode i društva, odrastanja i zavičaja, autofikcije kao alata za nošenje s prošlosti i izgradnju (bolje) budućnosti te otoka i inzularnosti, fokusirajući se pritom na sljedeće naslove: "Divlje guske" Julijane Adamović, "Zemlja bez sutona" Marije Andrijašević, "Zašto sam vam lagala" Julijane Matanović, "Moja Dota" Nore Verde, "Otok, zrcalo riječi" Andriane Škunce i "Slani mrak" Lore Tomaš.

Na temelju prve sezone "Spisateljica u dijalogu" što biste rekli da vam je donijelo najveću satisfakciju? Koji momenti vam ulijevaju nadu ne samo da tribina ima potencijala za duže trajanje, nego i da ostavi traga na književnoj i društvenoj sceni?

Ja bih rekla da mi je najveća satisfakcija prve sezone "Spisateljica u dijalogu" bilo to što su spisateljice s dužim karijerama i više iskustva počele čitati svoje mlađe kolegice i ušle jedne s drugima u dijalog o temama o kojima i jedne i druge pišu. Taj trenutak međusobnog čitanja, prepoznavanja i umrežavanja među autoricama koje se ne poznaju i potencijalno nisu čitale jedna drugu najvažniji mi je aspekt tog programa.

Imate li već neke ideje za buduće sezone "Spisateljica u dijalogu"? Priželjkujete li uz međugeneracijsko povezivanje autorica i njihovo regionalno približavanje?

Meni ideja za buduće sezone "Spisateljica u dijalogu" ne nedostaje s obzirom na to da sam manje-više na svakom koraku okružena zaista iznimnim autoricama, koje se na vrlo zanimljive načine bave temama koje su i meni i društveno gledano vrlo važne. Bila bih izrazito sretna kada bismo uspjeli otvoriti i dijalog među autoricama u regiji jer je on sada primarno vezan samo uz književne festivale. To bi bilo sjajno za ovu tribinu, a i ispunila bi mi se velika želja. Tribina je zasad koncentrirana isključivo na hrvatske spisateljice iz vrlo prozaičnog razloga, jer ima relativno mali budžet, a HDP i ja smo se inicijalno složili da nam je važno da svi sudionici u programu budu adekvatno plaćeni i da im svi troškovi budu pokriveni. Ako jednom uspijemo budžetirati neki veći iznos onda ćemo definitivno moći otvoriti dijalog i s cijelim nizom sjajnih autorica iz regije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više