Novosti

Kronika

Kрвaви jaнуaр 1942.

Сjeћaњe нa жртвe устaшкoг мaсaкрa у Гoрњoj Tрeбињи кoд Kaрлoвцa: Пo први пут кoмeмoрaциjи je oргaнизирaнo присуствoвaлa дeлeгaциja Рoмa нa чeлу сa сaбoрским зaступникoм Вeљкoм Kajтaзиjeм

5esjmhvnqxmsat3hxho4hntgo3e

Da se ne zaboravi – Gornja Trebinja

U Gornjoj Trebinji i ove je godine održana komemoracija u znak sjećanja na stradanje 225 Srba, Roma i Rusa koje su ustaše ubili na pravoslavni Badnjak i Božić, 6. i 7. januara 1942. godine. Ovoj komemoraciji po prvi puta su službeno prisustvovali i predstavnici Roma na čelu s Veljkom Kajtazijem, saborskim zastupnikom.

- S vama sam danas jer smatram da je u današnje vrijeme ono što radite, a to je da podsjećate na stradanje nevinih Srba, Roma, Rusa i svih ostalih nevinih žrtava ustaškog režima, velika i plemenita stvar. Sedamdeset Roma koji su stradali ovdje nisu ništa manje važni od romskih žrtava u Jasenovcu, gdje je od istog zla u isto vrijeme stradalo njih više od 16.000. Uslijed nijekanja ustaških zločina od radikalnih struja u našem društvu, na miran i dostojanstven način se prisjećamo nevinih žrtava. Moramo ustrajati kako se zločini ne bi zaboravili i kako se nikada ne bi ponovili – rekao je Kajtazi. Podsjetio je da su nedavno predstavnici Srba, Roma, Židova i antifašisti uputili otvoreno pismo predsjednici države, predsjedniku Sabora, predsjedniku Vlade i glavnom državnom odvjetniku da ispadi radikalnog desničarskog pokreta u Hrvatskoj budu pravno tretirani na način kako su to učinile Austrija i Njemačka.

- Sada je u modi da se traži revizija antifašističke borbe. Državni mediji ne prate kako se živi, kako propadaju poduzeća, kako radnici ne primaju plaće, kako je uništena privreda i industrijska proizvodnja, kako se i dalje pljačka nekadašnja društvena imovina. Njih više zanimaju događanja u Beogradu i Banja Luci umjesto da najprije pometu pred svojim vratima - rekao je koordinator u SNV-u Rade Kosanović.

Parastos nevinim žrtvama služio je karlovački paroh Radoslav Anđelić dok je u ime Grada Karlovca komemoraciji prisustvovao i skup pozdravio pročelnik Ureda gradonačelnika Stjepan Mrežar. Prisustvovali su brojni antifašisti iz Karlovca i Zagreba, dok je o samom događaju govorio Dušan Krivokuća, očevidac masakra na željezničkoj pruzi kod Skakavca.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više