Novosti

Društvo

Strašno i monstruozno

Predstavnici antifašista i romske zajednice prisustvovali su komemoraciji u Gornjoj Trebinji za 147 Srba, 72 Roma i jednog Rusa, koje su ustaše ubili na pravoslavni Badnjak i Božić 1942. godine

Large informator  stra%c5%a1no  %c4%87irilica

Sudionici komemoracije

Dvadesetak antifašista i predstavnika romske zajednice, prisustvovali su 2. januara u Gornjoj Trebinji komemoraciji za 147 Srba, 72 Roma i jednog Rusa, koje su ustaše ubili na pravoslavni Badnjak i Božić 1942. godine.

Komemoraciju je i ove godine organiziralo Udruženje antifašista Grada Karlovca. Parastos nevinim civilnim žrtvama služio je nadležni paroh protojerej-stavrofor Radoslav Anđelić.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi se zahvalio Srpskom narodnom vijeću i stanovnicima okolnih naselja koji su prije deset godina dobrovoljnim prilozima financirali podizanje zajedničkog spomenika nevinim žrtvama i zajedničke spomen kosturnice kod pravoslavne crkve u Gornjoj Trebinji.

Ustaše su u zimu 1942. na prevaru uhvatili ljude rekavši im da će ih preseliti u Srbiju vlakom i neka uzmu svu svoju vrijednu imovinu. Onda su ih zatvorili, oteli im imovinu i stoku te ih potom su ih ubili i bacili tijela u četiri-pet prije pripremljenih masovnih grobnica.

- Prije 82 godine tradicionalne je pravoslavne običaje zamijenila smrt. Srbe i Rome iz okolice ustaše su izveli iz njihovih domova, prestrašene i promrzle, ubili i pokopali u masovnim grobnicama u šumama Domaćaj lug i Lipjansko mlađe. Među ubijenima je bilo i 75-ero djece. Možemo li zamisliti išta strašnije i monstruoznije? -zapitao se Veljko Kajtazi.

- 'Za dom spremni' ili 'Ušato slovo U': takvi simboli svoje porijeklo imaju isključivo u ustaškom pokretu koji je pobio ove ljude i nikakve konstrukcije to ne mogu opovrgnuti - istakao je Kajtazi, dodavši da bi pravilnim obrazovanjem ljudi shvatili da je genocid u Drugom svjetskom ratu nanio trajan ožiljak stradalačkim narodima i da je ustaška tvorevina bila zločinačka u svojoj srži. U tom zločinu stradao je i ruski pravoslavni sveštenik u Gornjoj Trebinji.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više