Novosti

Društvo

Država plaća samoobnovu nakon potresa

Republika Hrvatska osigurava naknadu za poslove koordinacije samoobnove, na primjer, za obnovu obiteljske kuće u iznosu od 2,7 tisuća eura, gradnju obiteljske kuće 3,3 tisuće eura, zgrade do 700 kvadrata 5,3 tisuće… Rok za prijavu je kraj godine

Large potres

(foto Novosti)

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine objavilo je informacije vezane uz samoobnovu, koja je i bila glavna novina u prijedlogu novog, trećeg po redu Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Predstavnici Ministarstva su u srijedu, nakon Petrinje, održali javnu tribinu na temu samoobnove u Sisku, gdje su istaknuli da je prednost samoobnove to što podnositelj zahtjeva, odnosno osoba koja ima pravo na samoobnovu, sama bira projektanta, izvođača radova i nadzor, čime se izbjegava dugotrajan postupak javne nabave.

Tako država osigurava naknadu za poslove koordinacije samoobnove i to za obnovu obiteljske kuće u iznosu od 2.654,46 eura, gradnju obiteljske kuće 3.318.07 eura, zgrade do 700 kvadrata 5.308,91 eura, zgrade od 700 do 1500 kvadrata 7.963,37 eura i zgrade preko 1500 kvadrata u iznosu od 10.617,82 eura.

Umjesto gradnje zamjenske obiteljske kuće može se zatražiti novčana pomoć za kupnju kuće ili stana na tržištu nekretnina na području županije na kojoj se nalazi uništena kuća. U tom slučaju potrebno je podnijeti zahtjev na osnovu kojeg Ministarstvu donosi rješenje o novčanoj pomoći i potom na tržištu pronaći upotrebljivu kuću ili stan.

Nadalje, novčana pomoć za nekonstrukcijsku obnovu ostvaruje se za kuće i zgrade koje imaju zelenu U2, iznimno U1, žutu PN1 ili PN2, crvenu N1 ili N2 oznaku oštećenja. Ministarstvo navodi da se novac može dobiti za nužnu privremenu zaštitu zgrade ili kuće od utjecaja atmosferilija te uklanjanje i pridržavanje dijelova zgrade koji mogu ugroziti život ili zdravlje ljudi, popravak ili zamjenu dimnjaka, zabatnog zida, popravak stubišta te dizala. Prihvatljivi troškovi za izvedene radove u maksimalnom su iznosu od 2.986,26 eura po posebnom dijelu obiteljske kuće/ zgrade, odnosno 4.711,66 eura po obiteljskoj kući ako nema više posebnih dijelova.

Pravo na pomoć u konstrukcijskoj obnovi ostvaruje se za kuće i zgrade koje imaju žutu ili crvenu oznaku oštećenja. Trošak konstrukcijske obnove na području na kojem je proglašena katastrofa država financira u stopostotnom iznosu, a na području prirodne nepogode u visini od 80 posto i Grad Zagreb, odnosno županija u visini od 20 posto.

Pravo na izgradnju zamjenske obiteljske kuće pak ostvaruje se za obiteljske kuće koje su uklonjene na temelju Zakona. Veličina zamjenske obiteljske kuće za koju se ostvaruje pravo na novčanu pomoć ovisi o broju osoba koje su stanovale u uklonjenoj kući uključujući i djecu rođenu i posvojenu nakon potresa do 55 kvadrata za jednu ili dvije osobe, 70 kvadrata za tri ili četiri osobe i 85 kvadrata za pet i više osoba. Prije gradnje, dakako, potrebno je ukloniti uništenu kuću.

Rok za podnošenje svih navedenih zahtjeva je do 31. prosinca 2023. godine, a podnosi se Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine na adresi Ulica Republike Austrije 20, Zagreb i na info telefon 0800 0017.

Ministarstvo je također oglasilo javni poziv za financiranje najma zamjenskog smještaja.. Pritom se pozivaju vlasnici stanova na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije koji žele stanove u svom vlasništvu (moraju priložiti dokaz o vlasništvu, ne smiju imati porezni dug) dati u najam da se obrate Ministarstvu do 6. ožujka. Razvidno je da je rok neobjašnjivo kratak, što je ipak velika mana u ovakvim okolnostima.

Ministarstvo nadalje navodi da će se najamnina za zamjenski stan financirati do maksimalno 35 kvadrata površine stana za jednu osobu, odnosno za svaku daljnju osobu iz kućanstva još 10 kvadrata , ali ne više od površine stana ili kuće u vlasništvu koja nije pogodna za stanovanje. Najamnina za zamjenski stan financirat će se za zamjenski stan u iznosu do maksimalno 9,30 eura po metru kvadratnom i isplaćuje izravno na račun najmodavca.

Pravo na financiranje najamnine imaju građani koji su smješteni su u kontejnerskim naseljima ili u mobilnim stambenim jedinicama uz svoje kuće na području Sisačko-moslavačke, a čije su nekretnine označene žutom ili crvenom oznakom i nisu podobne za stanovanje. Zahtjev mogu podnijeti i vlasnici obiteljskih kuća, vlasnici stanova i zaštićeni najmoprimci te srodnici tih osoba u prvoj liniji; oni koji su u vrijeme nastanka potresa, stanovali i imali prijavljeno prebivalište ili boravište u obiteljskim kućama, višestambenim zgradama i stambeno-poslovnim zgradama koje imaju žutu odnosno crvenu oznaku te stoga nisu podobne za stanovanje. Zahtjev mogu podnijeti oni koji nemaju na raspolaganju drugi useljivi stambeni prostor u radijusu 20 kilometara od stradale nekretnine. Obrasci o potrebnoj dokumentaciji za podnošenje zahtjeva dostupni su na mrežnoj stranici Ministarstva. Prijaviti se može neposredno ili putem pošte na adresu Ministarstva s rokom do 5. svibnja 2023. godine.

Recimo na kraju da će se prva naredna tribina na temu samoobnove održati 7. marta u Hrvatskom domu u Glini s početkom u 18 sati.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više