Novosti

Kronika

Koд кoмшиja Русинa

У Вукoвaру je oдржaн 2. СAKНAM - Сajaм књигa и издaвaштвa нaциoнaлних мaњинa: Нa сajму књигa у oргaнизaциjи русинскe мaњинe прeдстaвили су сe Слoвaци, Укрajинци и Срби

Large 8

U Vukovaru je održan 2. SAKNAM - Sajam knjiga i izdavaštva nacionalnih manjina u organizaciji Saveza Rusina RH i Veća rusinske nacionalne manjine Vukovarsko - sremske županije.

- Hteli smo pokazati široj javnosti šta radimo, kakve knjige štampamo i šta u njima pišemo jer neki ljudi imaju negativnu percepciju o tome kako trošimo novac iz državnog budžeta. U tim knjigama pišemo o našim ljudima, govorimo o njihovim životima, o problemima koje imamo i raznim aktivnostima kojima želimo da zadržimo i očuvamo tradiciju, veru, jezik, govor i celokupan identitet - pojašnjava predsednica Saveza Rusina RH Dubravka Rašljanin. Od osam pozvanih manjinskih zajednica koje imaju svoja veća ili predstavnike u županiji, Sajmu su se pored organizatora odazvali Slovaci, Srbi i Ukrajinci.

- Savez Slovaka i Matica slovačka su od 1993. godine objavili više od 80 knjiga, monografija i rečnika. Zadnji je slikovni češko-slovačko-hrvatsko-nemačko-engleski rečnik - kaže Andrija Kuric, predsednik Matice slovačke Osijek i savetnik za slovački jezik i kulturu. Izdavačku delatnost Srba predstavio je novinar i književnik Slavko Bubalo.

- Naša najveća izdavačka kuća je "Prosvjeta", a izdavaštvom se bave i srpske institucije kao što su ZVO, SNV, Srpski kulturni centar Vukovar, SPD "Privrednik" te KNC "Milutin Milanković" iz Dalja. Brojni autori knjige izdaju i sami - kaže Bubalo koji je predstavio svoju knjigu "Borovo – sumrak jednog svitanja" koja govori o životu radnika i nastanku naselja oko fabrike. Bubalo je, inače, urednik časopisa "Izvor" ZVO-a koji izlazi od 2006. godine.

- Izvor izlazi na srpskom jeziku i ćirilici i to je normalna stvar kad su u pitanju nacionalne manjine. Možda se to u Hrvatskoj još uvek doživljava kao nekakva provokacija, međutim, svaki narod želi da očuva svoje osnovne karakteristike, a to su jezik i pismo. To nam je, uz informisanje pripadnika srpske zajednice, osnovna namera - ističe Bubalo. Drugi SAKNAM je održan u sklopu Meseca hrvatske knjige i uz finansijsku podršku Saveta za nacionalne manjine RH.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više