Novosti

Kronika

Kako smo obnovili Batinu

Oživljavanje Memorijalnog kompleksa u Baranji: Kao pomoćnik ministra kulture, još 1998. godine dobio sam zadatak da priredim elaborat obnove batinskog komopleksa - kaže Nikola Živković

Zasluge za ponovno obilježavanje Bolmanske bitke, kao i za ponovno uspostavljanje i njegovanje tradicije obilježavanja značajnih događaja iz NOB-a pripadaju i Nikoli Živkoviću iz Belog Manastira, profesoru srpsko-hrvatskog jezika i književnosti u penziji. U vrijeme obilježavanja 72. godišnjice Batinske bitke (1944-2016) vrijedi se prisjetiti kako je sve to teklo.

- Obnova u ratu zapuštenog Memorijalnog kompleksa u Batini započeta je mojim imenovanjem za pomoćnika ministra kulture Republike Hrvatske u drugoj polovini 1998. godine. Ministar je tada bio Božo Biskupić i on je, u obilasku kulturnih i sakralnih objekata u Baranji, posjetio taj kompleks i sa timom eksperata procenio potrebu njegove obnove i revitalizacije. Tom prilikom je odlučeno da će biti uložena velika sredstva za reprezentativnu obnovu. Dobio sam zadatak da priredim elaborat moderne obnove i taj posao je kvalitetno sačinio Petar Matić, dugogodišnji kustos Memorijalnog kompleksa, na zadovoljstvo prvog zamenika ministra Branke Šulc, koja je sa kolegom Matićem i ranije sarađivala - kaže Živković.

U međuvremenu je zamolio predstavnike Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj da svojim autoritetom pospeše radove. Veleposlanstvo je, zajedno sa Vladom Republike Hrvatske, uložilo značajna sredstva za izvođenje radova. Živković je imao obavezu da prati samu obnovu, prima stručne predstavnike Ministarstva kulture (Babić i Mataušić), da im prikuplja građu iz arhiva i time poboljša izvođenje radova. Svu građu, oružje i druge eksponate, predavao je uz potpisane reverse i Muzej je na kvalitetan način završen. Proslava 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, trajala je u kontinuitetu, sa počasnom stražom i plotunima Ruske vojske, recitalima pored spomenika i prigodnim govorima kod spomenika, a zatim i ruskom daćom u obnovljenom restoranu pored samom Muzeja.

- Kasnije je ruske vojnike zamenila Hrvatska vojska, a na takvom ju je mestu predstavljao general Petar Stipetić. Ovde posebno ističem odličnu pripremu i protokol dočeka i ispraćaja gostiju, koje je organizovao dr. Milan Crevar, tadašnji predsednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Osječko-baranjske županije. Pored predstavnika stranih ambasada, tome su prisustvovali i predstavnici najviših državnih i vojnih vlasti Republike Hrvatske. Tada je predsednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista u Belom Manastiru bio Stanko Miljević - navodi Živković koji nas je podsjetio na ove činjenice.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više