Novosti

Kronika

Svečano u Bolmanu

Na obilježavanju 77. godišnjica Bolmanske bitke, koja se odvijala od 6. do 21. marta 1945. između njemačkog Vermahta i partizanskih jedinica, potpomognutih jedinicama Crvene armije bio je, kao jedini živi učesnik NOR-a, i 95-godišnji Vasilj Kostelnik

Large 4

Počast poginulim borcima

Prošle subote, u organizaciji Općine Jagodnjak i Udruge antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Beli Manastir i uz podršku bolmanske udruge Zlatna žena, svečano je obilježena 77. godišnjica Bolmanske bitke, koja se odvijala od 6. do 21. marta 1945. između njemačkog Vermahta i partizanskih jedinica, potpomognutih jedinicama Crvene armije. U znak sjećanja na "krvave dane bolmanske" palim borcima podignuta su dva spomenika na području Bolmana te spomenici u susjednim mjestima. Centralni spomenik podignut je 1951. na koti 92 – na raskrsnici puteva Bolman – Baranjsko Petrovo Selo – Petlovac, gdje su i vođene najteže borbe.

Nakon što je prošle, 2021., godišnjica Bolmanske bitke obilježena uz stroge epidemiološke mjere, ove godine, s ublaženim mjerama, na obilježavanju su bile brojni antifašisti iz Hrvatske, Vojvodine i Distrikta Brčko, a nagodinu se očekuje povratak na stanje prije epidemije koronavirusa, kad su se okupljali i brojni građani. Godišnjica je obilježena polaganjem vijenaca i odavanjem pošte na spomenicima te akademijom i ručkom za goste u bolmanskom Domu kulture.

Na obilježavanju se bile brojne delegacije: SABA RH (potpredsjednik Lazo Đokić), Savez Roma RH "Kali Sara" (saborski zastupnik Veljko Kajtazi), Generalni konzulat Republike Srbije u Vukovaru (konzulica Ljudmila Ostojić), Zajedničko vijeće opština (predsjednik Dejan Drakulić), Osječko-baranjska županija (zamjenik župana Radomir Čvarković), SUBNOR Srbije i Vojvodine, Inđije, Apatina, Rastine, Sremske Mitrovice i Laćarka, SUBNOR Distrikta Brčko (Janko Vuković), ZUABA Vukovarsko-srijemske županije (Vukovar, Borovo, Trpinja), ZUABA Virovitičko-podravske županije, udruge ABA iz Osijeka, Belog Manastira, Požege, Slatine, SNV i VSNM OBŽ, Općina Jagodnjak, Baranjsko-rusko društvo prijateljstva te pojedinačni predstavnici opština i županija: Srđan Jeremić (zamjenik župana VSŽ), Dušan Jeckov (načelnik Općine Negoslavci), Zoran Milošević (zamjenik načelnika Općine Popovac) i drugi.

Okupljene goste u sali bolmanskog Doma kulture, njih šezdesetak, pozdravili su i evocirali uspomene na Bolmansku bitku Nikola Opačić, predsjednik UABA Beli Manastir, Danijela Mlinarević, načelnica Općine Jagodnjak, Dragica Kovačević, izaslanica SUBNOR-a Srbije i Vojvodine te Lazo Đokić, potpredsjednik SABA RH. Na obilježavanju godišnjice bio je, kao jedini živi učesnik NOR-a, i 95-godišnji Vasilj Kostelnik, rodom iz Petrovaca kod Vukovara, koji već 65 godina živi u Borovu Naselju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više