Novosti

Kultura

Uređenje postava

Na katu Doma kulture u Bolmanu preuređena je Spomen-soba Bolmanske bitke čije obilježavanje svake godine u martu organizira Općina Jagodnjak i Udruga antifašističkih boraca i antifašista Beli Manastir, dok će ove godine biti održano 29. aprila

Large 6

Interijer je uređen i moderniziran

Ovih dana navršava se 78. godišnjica Bolmanske bitke, koja se odvijala u baranjskom selu Bolmanu i njegovoj okolici od 6. do 21. marta 1945. godine između njemačkog Vermahta i partizanskih jedinica, potpomognutih jedinicama sovjetske Crvene armije. U znak sjećanja na "krvave dane bolmanske" palim borcima podignuta su dva spomenika na području Bolmana te spomenici u susjednim mjestima. Centralni spomenik podignut je 1951. na koti 92 – na raskrsnici puteva Bolman – Baranjsko Petrovo Selo – Petlovac, gdje su i vođene najteže borbe.

Općina Jagodnjak i Udruga antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Beli Manastir svake godine u martu organiziraju obilježavanje godišnjice Bolmanske bitke, na kome učestvuju predstavnici antifašističkih organizacija iz Baranja, Slavonije, drugih dijelova Hrvatske, Vojvodine i Distrikta Brčko. Ove godine obilježavanje se izuzetno neće održati u martu, nego u subotu, 29. aprila.

- U suradnji s Muzejom Vojvodine iz Novog Sada stvorili smo nešto čime se može ponositi naša Općina Jagodnjak. Preuređena je Spomen-soba Bolmanske bitke na katu bolmanskog Doma kulture. Interijer je uređen i moderniziran te smo jako zadovoljni što smo na visokom nivou uspjeli realizirati sve ono što je zamišljeno. Radovi su trajali duže od predviđenog zbog nastale pandemije i mjera koje je uzrokovao kovid 19, ali evo uspjeli smo sve privesti kraju. Ostalo je da se urede još poneke sitnice, poput postavljanja slika te raznih spomen-predmeta i literature. Sam projekt preuređenja Spomen-sobe Bolmanske bitke vrijedan je oko 600.000 kuna – kaže načelnica Općine Jagodnjak Danijela Mlinarević.

- Stoga, baš zbog tih završnih radova, obilježavanje Bolmanske bitke ove godine nećemo, kako je uobičajeno, održati u mjesecu martu, nego ćemo posljednje subote u aprilu organizirati veliki skup na kome ćemo otvoriti Spomen-sobu i Memorijalni i izložbeni centar Bolmanske bitke. Centar će obuhvaćati sva obilježja te bitke u Bolmanu i okolici, a program će započeti u 10 sati polaganjem vijenaca na centralni spomenik. Nastaviće se polaganjem vijenaca na spomenik u selu i otvaranjem sobe i centra, a potom će uslijediti svečana akademija s umjetničkim programom te ručak za sve učesnike.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više