Novosti

Društvo

U Bolmanu otvoren Memorijalni centar

Općina Jagodnjak, u suradnji s Muzejom Vojvodine iz Novog Sada, temeljito je preuredila Spomen-sobu Bolmanske bitke na katu bolmanskog Doma kulture, a ranije je uređen Tematski park u centru Bolmana

Large informator u bolmanu   %c4%86irilica

Učesnici obilježavanja godišnjice Bolmanske bitke

Kao što smo u "Novostima" i najavili, ove godine Općina Jagodnjak i Udruga antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Beli Manastir nisu organizirale obilježavanje godišnjice Bolmanske bitke (od 6. do 21. marta 1945.) u mjesecu martu kao što je to uobičajeno, nego je obilježavanje odgođeno za 29. april. Odgađanje je načelnica Općine Jagodnjak Danijela Mlinarević obrazložila sljedećim činjenicama.

- U suradnji s Muzejom Vojvodine iz Novog Sada temeljito smo preuredili Spomen-sobu Bolmanske bitke na katu bolmanskog Doma kulture, a ranije smo uredili Tematski park u centru Bolmana. Interijer je moderniziran te smo jako zadovoljni što smo na visokom nivou uspjeli realizirati sve ono što je zamišljeno. Radovi su trajali duže od predviđenog roka zbog pandemije i mjera koje je uzrokovao kovid-19, ali smo ipak uspjeli sve privesti kraju. Sam projekt preuređenja vrijedan je oko 600.000 kuna – rekla je Mlinarević.

Nakon što su radovi i pripreme završeni, mogla je svečano biti obilježena 78. godišnjica Bolmanske bitke, a to je urađeno posljednje subote u mjesecu aprilu. Organizatorima i brojnim učesnicima iz Baranje, Slavonije, Vojvodine i Brčkog na ruku je išlo i idealno vrijeme. Prvo su položeni vijenci i cvijeće na Spomenik palim borcima 3. Jugoslavenske armije na raskršću puteva kod Bolmana, a potom na Spomenik palim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora u Tematskom parku. Nakon toga su u Domu kulture otvoreni Spomen-izložba Bolmanske bitke i Memorijalni centar koji obuhvaća sve aspekte te bitke u okolici. Program je završen svečanom akademijom i kulturno-umjetničkim programom u Domu kulture te zakuskom za sve učesnike. Na akademiji su se prigodnim govorima ili pozdravima okupljenim učesnicima obratili Nikola Opačić, predsjednik UABA Beli Manastir, načelnica Danijela Mlinarević, predsjednik PO SUBNOR-a Vojvodine Jovo Baroševčić i potpredsjednik SABA RH Lazo Đokić. Kulturno-umjetnički program izveli su članovi Pododbora Jagodnjak SKD-a "Prosvjeta" pod vodstvom predsjednice Nade Šalajić, a brojne goste dočekale su članice bolmanske udruge "Zlatna žena".

Bolmanska bitka bila je posljednja u kojoj su Nijemci svojom "ofanzivom" napali jedinice JA i Crvene armije u pokušaju da zauzmu Baranju kao prostor ključan za izvlačenje svojih jedinica s jugoistoka Evrope. To im nije uspjelo i samo 20 dana poslije slomljen je Sremski front i konačno oslobođena cijela zemlja.

Pored domaćina, Općine Jagodnjak i UABA Beli Manastir, u Bolmanu su bile brojne delegacije: SABA RH, Generalni konzulat RS iz Vukovara, ZVO Vukovar, OBŽ Osijek, SNV i VSNM OBŽ, Grad Beli Manastir, Pokrajinski odbor SUBNOR-a Novi Sad i mjesni odbori Apatin, Bečej, Sombor, Sremska Mitrovica i Subotica, delegacija Distrikta Brčko, UABA Borovo, Osijek, Požege, Slatina, Slavonski Brod i Vukovar, Baranjsko-rusko društvo prijateljstva, saborski zastupnik romske manjine i Savez Roma Hrvatske, načelnici općina Markušica i Erdut, zamjenik župana VSŽ, kustosi Muzeja Vojvodine.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više