Novosti

Kronika

Jagodnjački "Španac"

Boško Beuk svoje prve muzičke korake učinio u sastavu "Bijele lale" u Jagodnjaku. Kasnije se otisnuo u Evropu, a nakon Austrije, Holandije i Njemačke, skrasio se u Španiji, gdje je ostvario zapaženu karijeru

Large 9

Boško Beuk (desno) i prijatelji na promociji u Kasteljonu

Za Boška Beuka na srpskoj Vikipediji piše da je muzičar, pjevač, aranžer, tekstopisac i pisac, pjesnik, kolumnist..., jednom riječju: svestrani umjetnik. Rođen je u mjestu Gornji Klakar kod Broda u Bosni, a odrastao u Jagodnjaku u Baranji, gdje je i svoje prve muzičke korake učinio u sastavu "Bijele lale". Kasnije se otisnuo u Evropu, a nakon Austrije, Holandije i Njemačke, skrasio se u Španiji, gdje je ostvario zapaženu karijeru.

U srijedu, 15. septembra ove godine, u španskom gradu Kasteljonu, Beuk je održao promociju svog tripl-izdanja, koje se sastoji od knjige poezije "Auténtico", u izdanju "Europa ediciones" sa sjedištem u Rimu, i od dva muzička albuma na španskom: "Auténtico" ("Autentičan") i "Poquito de ti" ("Malo tebe"). Na promociji je, pored interpretacije poezije, neke od poema izveo i u muzičkoj verziji.

Na prepunoj Terasi "Lino", učesnici promocijskog programa bili su i poznati umjetnici iz Provincije Kasteljon (na slici): slikar Pepe Mora Estall; pjesnik i kantautor Enrique Monferrer Pitarch; slikarica Mari Carmen Aldás Oliver te pisac i glumac Antonio Arbeloa Garcia.

Beukova knjiga poezije izabrana je i uvrštena u izdavački plan rimske izdavačke kuće između nekoliko hiljada prispjelih rukopisa iz više zemalja širom svijeta i na više jezika. Sredinom oktobra biće predstavljena na sajmu u Madridu, a potom na sajmovima u Rimu, Torinu, Barceloni, Berlinu, Moskvi, Londonu i u nekom od američkih gradova.

Na posljednja dva Beukova muzička albuma (ukupno ih ima sedam na španskom jeziku) nalazi se 20 novih pjesama snimljenih u njegovom studiju BBmusic. Pjesmu "Pasara y pasara el dolor" ("Proći će i proći će bol"), na temu pandemije, skupa s njim izvode njegovi muzički prijatelji: sopranistica Branislava Podrumac iz Beograda, rodom iz Darde, španska džez-pjevačica Barbara Breva, španski tenor Fausto Lopez te pop-pjevač i muzičar Anthony Viana iz Venecuele, koji živi u Španiji. Svoju FB-objavu o promociji Beuk zaključuje ovako: "Koliko god daleko, dio mene je ostao u našoj ravnici!" (tj. u Baranji).

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više