Novosti

Svijet

Katalonski ključ

Pere Aragonès, vršitelj dužnosti predsjednika katalonske vlade iz redova Republikanske ljevice, u govoru prilikom obilježavanja Nacionalnog dana Katalonije rekao je da amnestija za osuđene političare nije dovoljna i da njegova stranka želi novi referendum o neovisnosti

Large internacionala tena

Pere Aragonès (foto Wikimedia Commons)

U Barceloni je u ponedjeljak, 11. rujna održan masovni skup povodom Nacionalnog dana Katalonije, na kojemu su sudionici tražili odcjepljenje te najrazvijenije španjolske regije. Događajem koji se naziva Diada obilježava se pad Barcelone tijekom rata za španjolske zemlje 1714. godine.

Prosvjednici su nosili katalonske zastave i izvikivali secesionističke slogane, a politički lideri održali su govore u kojima su naglasili kako su nedavno održani nacionalni parlamentarni izbori, koji su završili bez pobjednika, nova prilika za zamrli katalonski pokret za osamostaljenje.

Na španjolskim parlamentarnim izborima koji su održani potkraj srpnja nijedna stranka nije dobila dovoljno glasova kako bi samostalno mogla sastaviti vladu, a konzervativna Narodna stranka, koja je dobila najviše glasova, izgledno neće uspjeti sakupiti dovoljnu podršku za formiranje vlade. Dvije vodeće katalonske stranke upravo su pak u pregovorima sa socijalistima premijera Pedra Sancheza, kojemu će trebati još i podrška baskijskih stranaka.

Policija tvrdi da je na demonstracijama u ponedjeljak sudjelovalo nešto više od sto tisuća, a sami organizatori 800 tisuća ljudi. Koja god bila realna cifra, činjenica je da posljednjih godina broj sudionika na ovom događaju opada, zajedno s podrškom odcjepljenju. Carles Puigdemont, bivši premijer Katalonije iz stranke desnog centra JuntsxCat, rekao je nedavno da će njegova stranka podržati Sancheza jedino ukoliko španjolska vlada pomiluje organizatore referenduma za neovisnost koji se održao 2017, prema mišljenju španjolskih institucija ilegalno.

Niz političara, među kojima je i Puigdemont, optuženi su nakon referenduma za pobunu i protuustavno djelovanje, svi su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne, a Puigdemont je pobjegao u Belgiju. Predsjednica JuntsxCata Laura Borras rekla je da njezina stranka želi odcjepljenje Katalonije, ali da će stranka to pokušati učiniti uz pomoć nove strategije u cilju postizanja "povijesnog sporazuma" s Madridom.

Pere Aragonès, vršitelj dužnosti predsjednika katalonske vlade iz redova Republikanske ljevice, u govoru prilikom obilježavanja Nacionalnog dana Katalonije rekao je da amnestija za osuđene političare nije dovoljna i da njegova stranka želi novi referendum o neovisnosti. Dodao je da su "u rukama Katalonije ključevi za upravljanje državom", a time i šansa kakvu Katalonija dosad nije imala. No recentne ankete pokazuju da odcjepljenje od Španjolske priželjkuje 42 posto Katalonaca, dok se tome protivi njih 52 posto.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Svijet

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više