Novosti

Intervju

Ivica Rubil: Više turizma, više kriminala

Povećanje broja turista ili noćenja za 10 posto, povećava broj kaznenih djela protiv imovine (krađe, teške krađe, provale, pljačke) za oko 1.7 posto, navodi znanstvenik s Ekonomskog instituta u Zagrebu rezultate istraživanja o sezonalnosti kriminala u Hrvatskoj

Q41ow43ej3yx54rwaorvqtvew19

Ivica Rubil (foto Goran Stanzl/PIXSELL)

Kako komentirate val kriminala usred ljeta i turističke sezone?

Hrvatska se doživljava kao destinacija za odmor što svjedoči kontinuirani rast broja dolazaka i noćenja. Povećava se broj mladih ljudi željnih zabave. Za njih je vjerojatnije da će biti meta kriminala, jer su opušteniji, ‘liberalniji’ i manje vode računa o vlastitoj sigurnosti što ih čini privlačnim metama. Val kriminala usred ljeta nije specifičnost već nekoliko godina. Podaci pokazuju ogroman porast broja kriminalnih djela tijekom turističke sezone.

Policije nema na ulicama jer su policajci većinom na granici?

Hipoteza da je policija na granici pa je više kriminala u turističkim destinacijama je zanimljiva, ali ju je jako teško potvrditi ili opovrgnuti. Trebalo bi nam par godina za koje pouzdano možemo utvrditi da je policija preraspodijeljena s drugih područja na granice, i još par godina bez takve preraspodjele. Tako bismo možda mogli dovesti u izravnu vezu nedostatak policije i porast kriminala.

Raste li kriminal u Hrvatskoj?

Nasreću, kriminal u Hrvatskoj ne raste, nego pada! Statistika jasno pokazuje na trend smanjenja ukupnoga broja kaznenih djela. Bio je trend rasta od 1998. do 2004. od kada je trend pada. I od 2010. do 2012. bio je rast broja kaznenih djela – što bi se možda moglo povezati s ekonomskom krizom – ali nije bio dovoljno izražen da razdoblje od 2004. do danas ne smatramo razdobljem silaznog trenda broja kaznenih djela.

Što pokazuju rezultati istraživanja o sezonalnosti kriminala u Hrvatskoj?

Kolega Vedran Recher i ja pokušali smo procijeniti koliki je učinak turizma na broj kriminalnih djela. MUP nam je ustupio podatke o broju kaznenih djela po tipovima za svaku županiju u razdoblju od siječnja 1998. do prosinca 2016. Naš glavni rezultat je da povećanje broja turista ili noćenja za 10 posto, povećava broj kaznenih djela protiv imovine (krađe, teške krađe, provale, pljačke) za oko 1.7 posto. Dakle, više turizma – više kriminala. Ovaj je rezultat gotovo potpuno posljedica veze između turizma i kriminala u obalnim županijama, dok je u kontinentalnima povezanost očekivano slaba.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više