Novosti

Stogodnjak

Gospodin-lopov

3. 6. – 10. 6. 1922: Na šest godina teške tamnice osuđen je "najvještiji zagrebački džepar koji je godinama živio u gradu na visokoj nozi, obilazeći kavane, restorane i svratišta, nemilice trošeći ukradeni novac

Large stogodnjak

(foto Slavko Midžor/PIXSELL)

Beogradski list Balkan piše "da bi se po odredbi vlade o zabrani podrugljivih naziva za državu iz svakodnevne upotrebe trebalo izbaciti i ime Jugoslavije. Jedino ime koje nije podrugljivo jeste Srbija". Ovo Balkanovo stajalište, kao kuriozitet, prenose i druge novine, a neke od njih sve su popratile i ironičnim komentarom: "Sada bi se moglo dogoditi da netko u Hrvatskoj proglasi podrugljivim srpsko ime, a onda opet da se sa srpske strane, za uzvrat, nekog u Hrvatskoj nazove uvredljivim imenom. I tako ćemo, u nedogled, okrstiti porugom sve ono što bi nam moralo biti uzvišeno i sveto…"

 

Prigodom policijskih racija na mnoštvo prosjaka koji su se ovih dana sjatili u Zagreb zabilježeno je i nekoliko neobičnih zgoda. Policija je uhapsila jednog starca (imao je preko 80 godina) i počela ga ispitivati. Na pitanje kako se zove, starac je uzvratio: "Zovem se bog!" Zatim: "Odakle si?", a odgovor: "Ni od kuda! Jer ja sam svugdje i od svukuda." Na upit kako mu se zovu roditelji, odgovorio je: "Ja roditelja uopće nemam. Ja postojim od početka svijeta, jer ja sam bog." Svi pokušaji da se prosjaka navede da kaže svoje ime, godinu i mjesto rođenja ostali su uzaludni. Stavljen je iza rešetaka, gdje će čekati rasplet svoga slučaja. Doznalo se, međutim, s druge strane da on taji podatke o svojem identitetu kako bi izbjegao deportaciju iz Zagreba u Banja Luku, odakle je navodno pristigao s drugim prosjacima.

 

Na šest godina teške tamnice osuđen je – kako je rečeno na sudu – "najvještiji zagrebački džepar koji je godinama živio u gradu na visokoj nozi, obilazeći kavane, restorane i svratišta, nemilice trošeći ukradeni novac…" Bio je, kažu, pravi gospodin-lopov, a dolijao je na neobičan način, nakon što je u Frankopanskoj ulici okrao Jovana Čavku, povratnika iz Amerike. Čavka je džeparu zapeo za oko u kavani Corso. Kad je Čavka napustio kavanu, džepar ga je pratio na diskretnoj udaljenosti. I u trenutku kad je u Frankopanskoj ulici htio ući u tramvaj, džepar mu je spretno sapleo noge i dok je nesretnik padao na pločnik, uzeo mu je novčanik iz unutrašnjeg džepa kaputa i pobjegao u – tramvaj na drugoj strani ulice. Međutim, sve je to vidio vozač baš toga tramvaja, pa ga je odmah zgrabio za vrat i oborio na pod motornih kola. Tu ga držao sve dok nije došla policija. Da je uspio umaći lopovu bi se u džepu našlo ni više ni manje, nego 52.500 kruna!

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više