Novosti

Društvo

U hrvatskim medijima nađeno više od 830 seksističkih članaka

Neformalna mreža za suzbijanje seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji od ožujka ove godine našla je impresivan broj članaka mizoginog, rodno stereotipnog, homofobnog sadržaja i razičitih oblika govora mržnje

Large seksizam

(foto Neformalna mreža za suzbijanje seksizma)

Neformalna mreža za suzbijanje seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji od ožujka ove godine prikupila je više od 830 seksističkih članaka u nacionalnim i lokalnim medijima, objavio je Centar za građanske inicijative Poreč.

U broju seksističkih članaka prednjači portal Dnevno.hr, zatim 24sata.hr, Net.hr i Slobodna Dalmacija. Seksualna objektivizacija žena najčešći je oblik seksizma (358 članaka), a prati ga pogrdno i/ili trivijalizirajuće izvještavanje o izgledu/ponašanju žena, umjesto rasprave o stavovima i mišljenjima (245 članaka).

Podržavanje i promocija rodnih stereotipa treće je po brojnosti sadržaja mizoginog karaktera (108 članaka), koji prati reproduciranje i održavanje rodnih stereotipa u odnosu na žrtve rodno utemeljenog nasilja (91 članak).

Izdvojen je 31 članak s mizoginim sadržajem, govorom mržnje i homo/bifobijom.

Imajući na umu kako su mediji glavni kreatori javnog mnijenja, možemo zaključiti da ovakvim izvještavanjem uvelike pridonose rodnoj neravnopravnosti i ponižavanju žena, te ih svode na seksualne objekte.

Neetično i nesenzibilizirano izvještavanje o rodno uvjetovanom nasilju podržava nasilje, dok promocija rodnih stereotipa putem medijskih članaka doprinosi povratku žena u rodno tradicionalne uloge isključivo majki i kućanica, drugotnih i podređenih muškarcima, smatraju u centru.

-Ovakvim izvještavanjem mediji krše zakone i kodekse kako bi klikovima zarađivali na ženskim tijelima i životima. Više puta razne smo medije prijavljivale nadležnima, no na izrečena upozorenja i preporuke gotovo sva uredništva se oglušuju i nastavljaju s mizoginim praksama izvještavanja, stoji u objavi koju potpisuje Nataša Vajagić.

Mrežu čine Centar za građanske inicijative Poreč, Centar za društveni razvoj, istraživanja i inovacije - INOVA, Ženska grupa Karlovac “Korak”, Udruga “Sofija”, Udruga Dugine obitelji, SOS Rijeka - centar za nenasilje i ljudska prava, NDC Osijek - Nansen Dijalog centar, Centar za ženske studije, Udruga ZUM, Udruga "HERA" Križevci, Centar za podršku i razvoj civilnog društva “DELFIN” i Mreža mladih Hrvatske, kao podržavajuća članica.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više