Novosti

Politika

Ispravak: Projekt gradnje hotela Valkane nije se pojavio lani

"Dragan Šolak se ne upliće u političke procese u Puli, ili u rad Gradskog vijeća, pa tako niti trgovačko društvo koje je nositelj projekta. Gradsko vijeće u ostalom i nema više utjecaja na daljnji razvoj projekta"

Large lungo

(foto Saša Miljević/PIXSELL)

Odvjetnik Filip Sulić, kao punomoćnik trgovačkog društva Hotel Valkane d.o.o. iz Pule (dalje: "Podnositelj"), obratio nam se sa zahtjevom za ispravkom objavljene informacije, sukladno odredbama čl. 3. st. 3. Zakona o elektroničkim medijima (NN 111/21), te čl. 40. – 41. Zakon o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13), a u povodu članka pod naslovom "Gradsko cvijeće Pule" objavljenog 2. kolovoza 2022. godine u elektroničkoj publikaciji www.portalnovosti.com u kojem je, kako se navodi u zahtjevu, autor g. Igor Lasić iznio niz netočnih i štetnih informacija o Podnositelju i njegovom posrednom vlasniku, g. Draganu Šolaku. Ispravak u nastavku donosimo u cijelosti:

Naime, već u samom podnaslovu neistinito je navedeno da realizacija projekta Hotel Valkane podrazumijeva "zapravo preotimanja najdragocjenije javne površine u tom gradu". Istina je potpuno suprotna; projekt se realizira u napuštenom kamenolomu, na privatnoj površini u vlasništvu prednika sadašnjeg vlasnika, odnosno Podnositelja, od 1935. godine te se niti jedan centimetar danas javne površine ne uzima, štoviše na značajnom dijelu ovog zemljišta u svom vlasništvu, Podnositelj kao ulagač planira visokovrijedno urediti i javnosti dostupan park. Neistinito je navedeno da je "Široka koalicija navijača Dragana Šolaka i njegova kapitala u Puli sinoć na sjednici Gradskog vijeća uspjela srušiti predsjednicu toga tijela gđu. Dušicu Radojčić iz Možemo! i time konačno uklonila najveću institucionalno-političku prepreku glasovitoj investiciji na lokalnom Lungomaru". Istina je da ne postoji takva koalicija niti se g. Dragan Šolak na ikakav način miješa u političke procese na gradskoj razini u Puli ili na razini Istarske županije, ili na državnoj razini Republike Hrvatske, te se općenito ne bavi politikom.

Autor sporne informacije za te svoje teze ne iznosi dokaze, pa čak ni indicije, jer i ne postoje.

Uz to, Gradsko vijeće ni do sada nije bilo ikakva prepreka projektu Hotel Valkane obzirom da ne postoji odluka koju je to vijeće donijelo, ili je u narednom razdoblju predvidjelo donositi, a da negativno utječe na sudbinu projekta. Čak ni odluka o raspisivanju mogućeg referenduma u vezi projekta ne predstavlja političko odlučivanje već zakonsku obavezu, što autor namjerno zato neistinito iznosi u rečenici "U narednom periodu bit će stoga ključno upravljanje Pulom s obzirom na organiziranje referenduma koji će, dabome, odsad većinska struja na čelu sa Zoričićem i drugim Šolakovim cvjećkama svakako nastojati osujetiti – samo ih držite na oku."

Ovu neistinu, ničim potkrijepljenu, o tome da gosp. Dragan Šolak upravlja i manipulira svim, u ovdje osporenom članku, navedenim vijećnicima u Puli, autor, očito namjerno, i bez ikakve ograde, ponavlja više puta, na primjer: "No njegovih [op.a. Dragana Šolaka] eksponenata među predstavnicima građana u gradskoj vlasti tad još uvijek nije bilo dovoljno..."; "U ponedjeljak navečer im [op.a. "eksponentima Dragana Šolaka"] je to i pošlo za rukom...". Navodi u osporenom članku upućuju stoga na klevetanje Podnositelja i njegovog posrednog vlasnika. Osim brojnih vrijednosnih sudova s kojima se Podnositelj ne slaže, ali na koje ima autor pravo, on je iznio i više netočnih i neprovjerenih podataka koje su značajno povrijedile dobro ime, čast i ugled Podnositelja, nanijevši mu nematerijalnu štetu, bez da je te podatke provjerio kod Podnositelja, pa će iskoristiti sva pravna sredstva s ciljem zaštite svojih prava.

Zaključno, sukladno zakonu, Podnositelj zahtijeva da objavite sljedeći tekst ispravka:

"Projekt Hotel Valkane ne uzima niti jedan centimetar javnog prostora, naprotiv otvara javnosti do sada nedostupan prostor zapuštenog kamenoloma, a Dragan Šolak se ne upliće u političke procese u Puli, ili u rad Gradskog vijeća, pa tako niti trgovačko društvo koje je nositelj projekta. Gradsko vijeće u ostalom i nema više utjecaja na daljnji razvoj projekta.

Projekt gradnje hotela Valkane nije se pojavio lani, nego je omogućen po UPU Lungomare iz 2012. godine, te koji je mijenjan 2015. godine, uz održane javne rasprave."

AUTOR: Za Predlagatelja, odvjetnik Filip Sulić, punomoćnik

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više