Novosti

Kronika

Od OLT-a do sporta

Kompleks još jedne propale tvornice u kojoj je radilo 3000 radnika bit će između ostalog pretvoren u sportski inkubator

Large n7114601z osijek olt snimljeno 14 04 2017  1

OLT-ov pogon snimljen u aprilu 2017. godine

Između osječkih ulica Kralja Petra Svačića, Cara Hadrijana, Vukovarske i željezničke pruge, na velikom zemljištu, nalazi se devastirani pogon Osječke ljevaonice željeza i tvornice strojeva OLT, osnovane 1912. pod imenom Osječka livnica tuča d. d. (otuda joj i kratica OLT), koja je konačno "likvidirana" 2019. godine. Na sjednici Županijske skupštine Osječko-baranjske županije, održanoj nedavno u dvorani Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, vijećnik Domagoj Mikulić (HDZ) pitao je župana Ivana Anušića o trenutnom stanju projekta revitalizacije tog područja. Na to pitanje, župan je dao opširan odgovor, iz kojeg se vidi da tu OLT-a više biti neće.

- U ovom trenutku je završena konzervatorska studija koja nam je dala smjernice kako možemo u građevinskom smislu intervenirati na području bivšeg OLT-a. Napravljeno je i idejno rješenje, a sljedeći korak je dobivanje zemljišta bivšeg OLT-a u vlasništvo Osječko-baranjske županije, o čemu je Vlada RH donijela odluku na zadnjoj sjednici. Sada počinjemo izradu projektne dokumentacije koja će dati detaljan opis svega što će se raditi, a s tim dokumentima krećemo prema fondovima EU. Naime, u novoj financijskoj perspektivi 2021-2027. predviđena su sredstva upravo za takvu vrstu investicija rekao je župan Anušić te iznio i detalje u što će kompleks OLT-a biti pretvoren.

- Planiramo obnovu na cijeloj lokaciji, a riječ je o površini od 5,5 hektara u samom centru Osijeka, no u ovom trenutku potpuno neiskorištenom prostoru, ruglu grada, koje ćemo pretvoriti u nešto odlično, kvalitetno, na korist i uslugu svih građana županije. Dio objekata će se prenamijeniti, izgradit će se novi sadržaji, alternativna kulturna scena dobit će svoj prostor, izgradit će se stambeno-poslovni objekti, a naravno sve to uz korištenje novca iz fondova EU. Jedan od projekta koji će se graditi je Sportski inkubator, prvi takav u Hrvatskoj, pa i šire, uz koji je i 50 metarski olimpijski bazen. Inkubator će omogućiti stručno i znanstveno praćenje, savjetovanje i usmjeravanje djece od najranije dobi prema sportu u kojem mogu dati naglasak na temelju njihovih predispozicija, najavio je župan.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više