Novosti

Kronika

Privrednici Srbije - investirajte

Sastanak u Privrednoj komori Srbije na inicijativu ZVO-a: Svi proizvodi koji se proizvedu u Hrvatskoj imaće oznaku EU porekla što je velika komparativna prednost

Qlgbd8gxr298le9f1qjvgek3vmh

Nema barijera za investicije iz Srbije – sastanak u PKS

Na inicijativu Zajedničkog veća opština (ZVO) iz Vukovara, u Privrednoj komori Srbije (PKS) u Beogradu održan je skup o mogućnostima i potencijalima investiranja u istočnu Hrvatsku, konkretno u gradovima Vukovaru i Belom Manastiru te opštinama Borovo, Erdut, Trpinja, Negoslavci, Jagodnjak, Markušica i Šodolovci.

Predsednik ZVO-a Srđan Jeremić pozvao je privrednike iz Srbije da ulažu u pogranična područja Hrvatske i iskoriste brojne prednosti.

- Postoje mnogobrojni zakoni kao i odluke lokalnih vlasti koji su donešeni kako bi se podstakle investicije. Želja nam je da privrednici iz Srbije, a pogotovo oni koji žele da izvoze na teritoriju EU, dođu kod nas i otvore svoje proizvodne pogone ili distributivna i logistička skladišta. Hrvatska je članica EU i svi proizvodi koji se proizvedu na području Hrvatske imaće oznaku EU porekla što je velika komparativna prednost - istakao je Jeremić i dodao kako bi investicije iz Srbije istovremeno omogućile otvaranje novih radnih mesta za lokalno stanovništvo i ostanak na tom području.

Govoreći o ulaganjima u područje istoka Hrvatske u kontekstu međudržavne saradnje, državna sekretarka u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Spomenka Đurić istakla je INTERREG IPA program Hrvatska-Srbija u okviru kojeg Hrvatska trenutno ima na raspolaganju 34 miliona evra namenjenih za prekograničnu saradnju sa Srbijom iz sredstava EU za ulaganje u pogranična područja. Vrednost 23 projekta koji se trenutno realizuju između dve zemlje iznosi 18 miliona evra.

- Investicije iz Srbije su dobrodošle u Hrvatsku i nema nikakvih barijera - poručila je pomoćnica direktora Agencije za investicije i konkurentnost Hrvatske Božica Lapić, podsetivši na dosadašnji nesrazmer u investicijama između dve zemlje. Kompanije iz Hrvatske su uložile oko 750 miliona evra u Srbiju, a taj iznos je u obrnutom smeru deset puta manji, pojasnila je Lapić i kao pozitivan primer navela investicije Mesne industrije ‘Matijević’. Ova srpska kompanija je krajem 2015. godine kupila dve poljoprivredne zadruge, u Negoslavcima i Starim Jankovcima.

- Brojne su prednosti ulaganja u Hrvatskoj. To je, pre svega cena poljoprivrednog zemljišta koja je za 20 do 30 odsto niža nego u Srbiji, državni poticaji po hektaru, povoljna cena dizela - naveo je, između ostalog, Željko Radanović iz kompanije ‘Matijević’ koja je do sada u Hrvatskoj investirala oko milion i 200 hiljada evra.

Savetnik predsednika PKS-a Miroslav Miletić ističe da je privredna saradnja Hrvatske i Srbije u uzlaznom trendu te da je ukupna spoljno-trgovinska razmena dve zemlje prešla 900 miliona evra.

- Podržavamo ovakve susrete, pre svega zbog činjenice da smo upućeni jedni na druge, da je naša saradnja tradicionalno dobra, da potencijali za investiranje postoje i da su se oni već potvrdili značajnim investicijama hrvatskih kompanija u Srbiji i sve većim prisustvom srpskih kompanija u Hrvatskoj. Ovo je izvanredna prilika da se lociramo na jedan deo koji nam je jako značajan i drag zbog mešovite strukture stanovništva, zbog sklonosti za proizvodima iz Srbije s jedne strane, a s druge strane prisutnosti hrvatskih roba ovde u Srbiji - poručio je Miletić.

Predstavnici gradova i opština sa istoka Hrvatske izrazili su spremnost da dostave sve neophodne informacije srpskim preduzećima o mogućnostima i pogodnostima ulaganja u njihove sredine kao što su povoljan geografski položaj, saobraćajna povezanost, preduzetničke zone sa uređenom infrastrukturom, različite olakšice, poticaji i ljudski resursi.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više