Novosti

Kronika

In memoriam Petar Oluić: Ljubav, tolerancija i suživot

Dugogodišnji sisački paroh protojerej stavrofor Petar Oluić (1936-2020) obnovio je 1996. rad sisačkog pododbora SKD-a "Prosvjeta". Dobitnik je plakete ZAVNOH-a, nagrade Hrvatske lige za mir, a 2011. dobio je nagradu Grada Siska za životno djelo

Large petar olui%c4%87 1

Protojerej stavrofor Petar Oluić (1936 – 2020) (foto Boris Šćitar/Večernji list/PIXSELL  )

Protojerej stavrofor Petar Oluić, dugogodišnji sisački paroh, preminuo je u četvrtak, 8. oktobra, u 85. godini života. Rođen 1936. godine u Splitu u radničkoj obitelji, kao najmlađe, četvrto dijete oca Luke i majke Marije. Školovao se za sveštenika u Beogradu i Prizrenu, a zaređen je 1957. godine kao jedan od prvih pravoslavnih svećenika zaređenih u Hrvatskoj nakon Drugog svjetskog rata.

Petar Oluić je nakon služenja u Biskupiji kod Knina, a potom u Vrlici, 1971. godine sa suprugom Danicom i troje djece Aleksandrom, Mirjanom i Danijelom, došao u Sisak gdje je u sisačkoj Crkvi svete Petke bio paroh puna četiri desetljeća, sve do početka 2012. godine.

Od milja među Siščanima znan kao prota Pero, ovaj veliki humanist i čovjek kojeg su u gradu Sisku, ali i na širem području Banije, svi znali samo po dobru, uvijek je gradio dobre odnose sa svim ljudima bez obzira na njihovu vjeru i naciju. Kako je uvijek isticao, porukama ljubavi, tolerancije i suživota naučili su ga njegovi roditelji, no veoma važan utjecaj na njega imao je i poznati splitski prota Marko Plavša, koji mu je svojim primjerom pokazivao kakav svećenik mora biti te se odnositi prema svim ljudima bez obzira na vjeru, rasu ili naciju.

- Često se sjetim Titovih riječi da ima ljudi koji vjeruju u raj na nebu, ali i onih koji ne vjeruju u taj raj, ali to ne znači da svi zajedno ne treba da stvaramo raj na zemlji. Taj raj na zemlji ogleda se u zajedništvu, ljubavi i uzajamnom poštivanju. Sav sam svoj život temeljio na tim načelima, u svim proteklim sistemima. U promicanju mira i jedinstva među ljudima pronašao sam sebe, nisam odustajao ni kada je bilo najteže. Vatra se ne gasi vatrom nego vodom, kao što se zlo gasi dobrotom. Od osvete i revanšizma ne može se živjeti - rekao je protojerej stavrofor Petar Oluić jednom prilikom za tjednik "Novosti", u junu 2011. godine.

Petar Oluić je nosio najvišu svećeničku titulu u Pravoslavnoj crkvi protojereja stavrofora. Rad sisačkog pododbora Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’ obnovio je 1996. godine. Plaketu ZAVNOH-a dobio je 1985. godine, a godinu dana kasnije i nagradu Hrvatske lige za mir, dok je 2011. dobio Nagradu Grada Siska za životno djelo zbog višegodišnjeg predanog rada na zbližavanju građanki i građana Siska, međureligijsku toleranciju i ekumenski dijalog.

Sprovod Petra Oluića bit će u subotu, 10. oktobra, u 13 sati, na sisačkom Gradskom groblju Viktorovac. Istog dana, u 9 sati ujutro, vjernici će se sa svojim protom Perom moći oprostiti u Crkvi svete Petke u Sisku.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više