Novosti

Politika

Dogovor Hrvatske i Srbije o zajedničkoj potrazi za nestalima

Na sastanku u Beogradu dogovoreno je se pretraži kninsko groblje i ostale poznate grobnice nastale nakon akcija Bljesak i Oluja, dok će Srbija tražiti kod Sremskih Karlovaca i Bogojeva u Vojvodini te nizvodno uz Dunav od Smedereva prema Đerdapu

Large nestali

(foto Miloš Tešić/ATAImages/PIXSELL)

Hrvatska i Srbija dogovorile su se u petak koje lokacije treba pretražiti u potrazi za preostalih 1900 nestalih osoba u ratu 1990-tih, doznaje Hina nakon sastanka dvaju povjerenstava u Beogradu.

Srbija bi trebala pretražiti tri lokacije - kod Sremskih Karlovaca i Bogojeva u Vojvodini te grobna mjesta nizvodno uz Dunav od Smedereva prema hidroelektrani Đerdapu, iz kojih je ekshumirano 485 tijela sahranjenih od kojih je oko 300 identificirano.

Lokacije u Hrvatskoj su kninsko groblje te poznate grobnice nakon akcija Bljesak i Oluja. "Prema zahtjevima Hrvatske nastavit ćemo i s dodatnim dubinskim pretragama u arhivima, vezano uz određene informacije koje Zagreb traži. Također, od Hrvatske smo ponovo zatražili da vidimo ima li novih informacija vezano za bjelovarsku i karlovačku vojarnu te Loru", rekao je predsjednik srbijanskog povjerenstva za nestale Veljko Odalović, nakon sastanka koji je trajao četiri sata bez pauze.

Hrvatska ustraje na otvaranju arhiva sigurnosno-obavještajnog sustava bivše Jugoslavenske narodne armije, jer bi se u njima mogli nalaziti podaci o premještanju masovnih grobnica na području Hrvatske. "Tražimo i povrat zaplijenjene dokumentacije medicinskog centra iz Vukovara te otvaranje arhiva i dokumenata koji se vežu za asanaciju na tom području", rekao je predsjednik hrvatskog povjerenstva za zatočene i nestale Stjepan Sučić, prenosi Radio Slobodna Europa. Dodao je da ovih dana traju pretrage sedam potencijalnih lokacija u Ličko-Senjskoj županiji, a prije toga se na terenu radilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji u potrazi za ostacima 526 stradalih 1991.

Istodobno, na širem području Ovčare već tri se godine traga se za 65 ranjenika iz vukovarske bolnice, slučaj za koji je Zagreb od Beograda zatražio da se dubinski pregledaju dokumenti i eventualno pronađu korisne informacije.

Komisija za nestale Vlade Srbije na poklon je dobila najsuvremeniju američku opremu - georadar s dronom koji pomaže da se na osnovu promjena u zemljištu i na dubini do deset metara lakše otkriju lokacije s posmrtnim ostacima nestalih tokom ratnih sukoba. Odalović je rekao novinarima da će Srbija tu opremu, vrijednu 70.000 eura, a koja je donacija Vlade Velike Britanije i Programa UNDP, po potrebi ustupati i Prištini, Zagrebu i Sarajevu, jer granice i administrativna linija ne smiju biti prepreka za rješavanje neriješenih sudbina još 10.025 nestalih.

Na sastanku u Beogradu bili su i dužnosnici Međunarodnog Crvenog križa, javlja Hina. Da je to humanitarno i civilizacijsko pitanje rekli su nedavno na sastanku u Petrovaradinu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više