Novosti

Kultura

Dodjelom nagrada završio Animafest

Gosti su izuzetno zadovoljni, a još je važnije da su dvorane kina svake večeri bile pune što je najbolji znak da Animafest živi svoj život, rekla je Margit Antauer, predsjednica vijeća Animafesta

Large animafest 1

Zajednička fotografija za kraj Animafesta

Dodjelom nagrada i prikazivanjem pobjedničkih filmova 10. juna u Kinu SC završen je Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2023 tokom kojeg je od 5. juna u brojnim programima prikazano 300 animiranih filmova uz brojne popratne programe i više od 400 autora i drugih stranih gostiju iz cijelog svijeta.

Žiri Velikog natjecanja kratkometražnog filma odlučio je da Grand Prix dobije film "Vanlav" Varje Jakovljeve koji se bavi pitanjem odnosa žrtve i počinioca. Isti je žiri nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće dodijelio Josephu Pierceu za francusko-britansko-češko-belgijski film "Mjera", a nagradu Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije francuskom "Kao neka oporuka" Stephena Vuillemina.

Žiri Velikog natjecanja dugometražnog filma u sastavu Grand Prix je dodijelio latvijsko-američko-luksemburškom filmu Moja romansa s brakom Signe Baumane.

Nagrada Dušan Vukotić za najbolji studentski film dodijeljena je mađarskom "Iznad oblaka" Vivien Hárshegyi, najboljim filmom Natjecanja hrvatskog filma proglašen je hrvatsko-estonski "Eeva" Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova zbog, kako je navedeno, čudesne uporabe snova kao pripovjednog elementa.

Pobjednik natjecanja VR animacije je francuski rad "All Unsaved Progress Will Be Lost" Mélanie Courtinat, dok je dječji žiri za pobjednika Natjecanja filmova za djecu izabrao je film "Papučice za zvijezdu" Olge Titove.

Olga Titova

Nagradu publike Mr. M za film iz programa Velikog natjecanja kratkometražnog filma dobio je João Gonzalez za portugalsko-francusko-britanski film "Prodavači leda", dok će nagrada publike dugometražni film biti objavljena naknadno.

Za dojmove o festivalu pitali smo i neke od njegovih protagonista.

- Razgovarala sam s našim gostima i svi su izuzetno zadovoljni, a što je još važnije, dvorane kina su svake večeri bile pune što je najbolji znak da Animafest živi svoj život u Zagrebu. Nadam da će tako biti i ubuduće. Imali smo sreće da smo uspjeli dovesti Michaela Kentridgea kao jedno od najvećih imena moderne svjetske umjetnosti, daleko šire nego što je animacija - rekla nam je Margit Antauer, predsjednica festivalskog vijeća.

- Mislim da smo pripremili vrlo zanimljive programe. Možda ih je bilo i previše, ali čovjek uvijek želi pokazati što više toga i upoznati se sa svime što se događa u svijetu - rekao je umjetnički direktor Daniel Šuljić, ocijenivši da su mediji dobro pratili festival.

- Nisam očekivala da će festival biti tako dobar i intenzivan. Atmosfera je bila vrlo prijateljska prema svima nama. Važno je da su svi otvorenog uma, da omogućavaju ruskim autorima da prikažu svoje radove, ali i da shvate da su ljudi koji su u Rusiji protiv rata u opasnosti. Nije lako boriti se protiv režima, zato su mnogi od nas otišli i stvaraju po Evropi i svijetu - kazala nam je Varja Jakovljeva, autorica pobjedničkog filma.

Lucija Mrzljak

- Velika mi je čast i velika sreća nakon tri godine provedene u produkciji što sam dobila nagradu, a bolje od Animafestove nema, s obzirom da mi je ovo najdraži festival na svijetu - istaknula je Lucija Mrzljak, redateljica koja je film studirala u Hrvatskoj i Estoniji, pa je preuzela karakteristike obje animacije.

Laura Gonsalveš, koja je lani dobila Grand Prix za najbolji kratkometražni film i nagradu publike, ove godine je bila u žiriju, pa smo je pitali kakva su razlike u odnosu na lanjsku produkciju.

- Ove godine bilo je više filmova s temom LGBT-a, što je vrlo važno. Bilo je i više filmova o ratovima i apokalipsi, kao i o porodičnom nasilju, pogotovo u studentskim radovima gdje sam bila u žiriju. Više je ženskih glasova i priča iz njihove perspektive. Svi festivali su važni, a ovaj mi je posebno prirastao srcu, jer je lani uticao na moj život kao autorice filmova - rekla nam je.

A kako je festival izgledao iz aspekta volontera, pitali smo Klaru Mišković.

– Prvi put sam na ovom festivalu i svidjelo mi se. Bilo je zanimljivo vidjeti što se događa iza scene. Sticajem okolnosti nisam uspjela pogledati onoliko filmova koja sam htjela, iako sam bila na više događaja. U svakom slučaju, javljam se i naredne godine - kazala nam je Klara.

Uz sve programe, profesionalna usavršavanja i izložbe, veliku pažnju izazvao je i "Shcha7sec", međunarodni nomadski mikrofestival animiranog filma u trajanju do sedam sekundi. Festival se održava tri puta godišnje, a premijerna izdanja obično se odvijaju u okviru većih festivala. Nema selekcije. Nema hijerarhije. Svatko može biti žiri. Filmove mogu napraviti profesionalci ili amateri bilo kojom animacijskom tehnikom, pa je na 9. izdanju tog festivala na terasi kafića Teatra &ITD za 20-ak minuta prikazano 108 filmova.

Jedino što je narušavalo idiličnu sliku bio je nedostatak klime u velikoj dvorani Kina SC-a koja se nije mogla prozračiti, pa je u njoj vladala sparina što je ove godine zbog vremenskih neprilika još više došlo do izražaja.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više